Niedobory magnezu

Opublikowano: 2019-10-29 12:58:39
Kategoria: Woda zjonizowana

Niedobory magnezu

Rola magnezu w organizmie

Magnez niewątpliwie jest jednym z najistotniejszych minerałów, jakie potrzebuje nasz organizm. Jest bardzo ważnym elementem licznych szlaków metabolicznych naszego organizmu: 

  • Uczestniczy w aktywacji enzymów odpowiadających za przemiany makroskładników – białek, węglowodanów i tłuszczy.

  • Jest niezbędny dla prawidłowego działania przewodnictwa nerwowego, procesów kurczenia mięśni czy właściwej termoregulacji.

  • Magnez, obok wapnia i fosforu, jest elementem budulcowym zdrowych kości i zębów.

  • Jest kluczowy w procesie syntezy DNA stabilizując jego strukturę.

Dostarczanie odpowiednich dawek magnezu każdego dnia ma więc niebagatelny wpływ na nasze zdrowie, w tym m.in. stan psychiczny, funkcjonowanie narządów ruchu czy nawet tempo postępowania procesów starzenia. Rola magnezu w naszym organizmie jest nie do przecenienia. Szczególnie, że bardzo łatwo o jego niedobory, gdyż wiele czynników takich jak stres, niewłaściwa dieta czy antyzdrowotne nawyki takie jak palenie tytoniu, alkohol i nadmierna ilość wypijanej kawy – obniżają poziom magnezu w organizmie przyczyniając się do pogłębiania niedoborów.

Objawy niedoboru magnezu:

  • Problemy ze strony układu sercowo-naczyniowego takie jak: zaburzenia krążenia, zaburzenia pracy serca, nadpobudliwość, niepokój, drgawki,
  • anemia, osłabienie, ospałość, obniżony nastrój czy nawet stany depresyjne,
  • osłabienie układu kostnego, zwiększona kruchość kości,
  • poprzez nieskuteczność systemów mających chronić struktury DNA, może dość ich do uszkodzeń i w konsekwencji rozwijania się stanów nowotworowych.

Uzupełnianie niedoborów

Oczywiście pierwszym krokiem, aby dostarczyć odpowiednich ilości minerałów, w tym magnezu, jest zadbanie o dostarczanie ich wraz ze zdrową, zbilansowaną dietą. Dobre źródła magnezu to przede wszystkim warzywa zielonolistne takie jak szpinak czy jarmuż, ale również produkty pełnoziarniste, nasiona roślin strączkowych, kakao, banany, orzechy, kiełki. Z uwagi jednak na ekstensywny, przemysłowy charakter współczesnego rolnictwa, nawet świeże warzywa, które teoretycznie powinny być bogate w minerały, mogą zawierać ich niewielkie ilości. Dodatkowo zazwyczaj składniki spożywcze są na różny sposób przetwarzane, w tym gotowane, co również wpływa na wypłukiwanie i obniżanie zawartości minerałów i witamin.

Minerały dostarczane z wodą 

Jednym ze źródeł minerałów w naszej diecie są oczywiście napoje, w tym najważniejsza pod względem zdrowotnym czysta woda. W sytuacji niedoborów magnezu dobrym sposobem na dostarczenie właściwej jego ilości może okazać się jego suplementacja poprzez naturalną wodę mineralną. Na sklepowych półkach znaleźć można dziesiątki różnych wód mineralnych o przeróżnych składach. Warto rozpatrzyć więc składy wód butelkowanych pod kątem ich zdrowotności, chociaż w natłoku różnych firm i rodzajów może okazać się to dość trudnym zadaniem.

Szkodliwy plastik

Butelkowana woda mineralna ma jednak pewne minusy. Przede wszystkim jakość plastiku, z którego wykonane są butelki pozostawia wiele do życzenia – najczęściej jest to plastik typu PET o wykazanym niekorzystnym wpływie na nasze zdrowie, a w szczególności na układ hormonalny poprzez rozpuszczające się w napoju związki takie jak bisfenol-A. Ciągłe kupowanie wody butelkowanej może przyczynić się więc do rozwoju zaburzeń ze strony układu hormonalnego, ale co również bardzo istotne w obecnych czasach - zwiększa ilość śmieci wytwarzanych przez gospodarstwo domowe! W czasach rosnącej świadomości ekologicznej odejście od opakowań jednorazowego użytku, w tym rezygnacja z kupowania butelek z wodą powoli staje się wręcz koniecznością dla ratowania zdrowia naszej planety. Jak więc rozwiązać problem dostarczania zdrowej wody przy jednoczesnej ochronie środowiska?

Butelki wielorazowego użytku z filtrem mineralnym

Najkorzystniejszym pod wieloma względami rozwiązaniem mającym na celu dostarczanie zdrowej wody bogatej w magnez będzie zaopatrzenie się w butelkę filtrującą. Dzięki możliwości wielokrotnego użytku zaoszczędzimy naszej planecie kolejnych śmieci, a jednocześnie w dłuższej perspektywie czasu zaoszczędzimy również własne fundusze mogąc pić niemalże darmową przefiltrowaną wodę kranową. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów takich butelek, lecz żadna z nich nie jest w stanie zapewnić tylu korzyści co butelka filtrująco-jonizująco-mineralizująca i-water. Należy zacząć od tego, że wykonana została z wysokiej jakości tworzywa pozbawionego szkodliwego BPA, czyli z tritanu, co już samo w sobie zwiększa bezpieczeństwo. Filtr butelki i-water zawiera natomiast 4 rodzaje kul mineralnych: turmalinowe, węglowe, z kryształu górskiego i magnezowe. Te ostatnie zapewniają odpowiednio wysoki poziom wysycenia wody magnezem, przez co może stanowić świetny sposób na suplementację magnezem. Jednocześnie woda ta będzie miała inne prozdrowotne właściwości takie jak: podwyższone pH zasadowe, wysoki stopień oczyszczenia (zarówno z toksyn jak jak i mikroorganizmów), bogactwo związków przeciwutleniających oraz wolnych cząsteczek wodoru, przyjazną dla organizmu strukturę ułatwiającą jej wchłanianie oraz dostarczanie innych cennych minerałów.

butelki z filtrem jonizujące wodę i-water

Dzięki filtrom i-water z łatwością nawodnisz organizm wysokiej jakości wodą oraz uzupełnisz niedobory magnezu!

Udostępnij ten post

Napisz komentarz