Olej roślinny domowej produkcji

Opublikowano: 2018-10-13 12:30:57
Kategoria: Oleje tłoczone na zimo

Olej roślinny domowej produkcji

Szeroko dostępna w sklepach żywność produkowana przemysłowo często pozostawia wiele do życzenia pod względem jakości i zawartości składników odżywczych. Tak samo sytuacja wygląda jeśli chodzi o oleje roślinne. Ich dodatek do diety może być niezwykle cenny odżywczo, ale tylko pod warunkiem, że składnik ten będzie wysokiej jakości i pozbawiony szkodliwych dodatków. W sklepach niezwykle trudno o znalezienie takiego oleju, ale na szczęście istnieje już możliwość zaopatrzenia się w urządzenie do domowej produkcji oleju roślinnego, czyli prasę do tłoczenia, która umożliwi uzyskanie naprawdę wysokiej jakości oleju ze sprawdzonych surowców.

Oleje o niskiej jakości

Tłuszcze roślinne, wbrew pozorom, są produktem spożywczym ulegającym stosunkowo szybkiemu psuciu się. Nie jest to zazwyczaj zauważalne, gdyż dostępne na sklepowych półkach oleje są poddane procesom konserwacji poprzez użycie bardzo wysokiej temperatury, rafinację i dodatek substancji konserwujących. Natomiast oleje szczycące się na etykietach hasłem: tłoczony na zimno, są niejednokrotnie przechowywane zbyt długo i w nieodpowiednich warunkach. Proces jełczenia oleju występuje, gdy dany olej nie jest przechowywany w warunkach chłodniczych, jest eksponowany na działanie światła lub posiada nieodpowiedni rodzaj opakowania (plastik lub jasne szkło). W konsekwencji często kupić można produkt o niskiej jakości lub nawet zepsuty, gdyż zazwyczaj nie mamy informacji o dacie uzyskania oleju. Także zawartość składników odżywczych takich jak witaminy czy zdrowe kwasy tłuszczowe jest niewielka, jeśli podczas uzyskiwania oleju została użyta wysoka temperatura albo proces przechowywania był niewłaściwy.

Olej świeżo tłoczony

Często jedyną opcją, aby cieszyć się wysoką zawartością składników odżywczych oleju roślinnego jest więc jego spożywanie go w niedługim czasie po procesie tłoczenia na zimno. Gwarantuje nam to tak na prawdę jedynie korzystanie z domowej prasy do tłoczenia oleju.

Korzyści z posiadania domowej prasy do tłoczenia oleju

  • Co najważniejsze za pomocą domowej prasy olej wytłoczony zostanie na pewno w niskiej temperaturze – w prasie Yoda nie przekroczy on 40o C, a w naszych pomiarach wyniósł 33o C, a niewielkiemu nagrzaniu ulegają jedynie wytłoczyny.
  • Pozostałe wytłoczyny po poddaniu odpowiedniej obróbce (zmieleniu np. w blenderze wysokoobrotowym) mogą posłużyć jako mąka, dodatek do potraw.
  • Od nas zależy wybór i jakość wytłaczanego surowca - możemy więc użyć własnych składników jak np. orzechy włoskie czy zaopatrzyć się w ziarna z certyfikowanych upraw ekologicznych.
  • Mamy pewność, że przeznaczony do spożycia olej będzie świeży i przechowywany w odpowiednich chłodniczych warunkach.

Cechy dobrej prasy do tłoczenia oleju

  • Wysoka wydajność – suche wytłoczyny i wyciśnięcie jak największej ilości oleju z danego rodzaju ziarna. Prasa Yoda wyciska nawet 80% zawartego w ziarnie oleju, co możliwe jest dzięki wyspecjalizowanym dla danego typu ziaren programom.
  • Łatwość obsługi – urządzenie przeznaczone do domowego użytku powinno cechować się intuicyjną, nieskomplikowaną obsługą. Obsługa prasy Yoda polega jedynie na wsypaniu produktu, wyborze odpowiedniego spośród 6 trybów i włączeniu pracy urządzenia.
  • Wygodne dozowanie nasion – w prasie Yoda wystarczy napełnić komorę i zamknąć przykrywą, a prasa sama będzie pobierała na bieżąco nasiona (nie trzeba nad nią stać i dosypywać) oraz wyłączy się automatycznie, gdy surowiec w całości zostanie przeciśnięty.
  • Prostota czyszczenia – jedynie dwa elementy modułu tłoczącego prasy Yoda są bardzo proste do wyczyszczenia, wystarczy przetrzeć z zewnątrz suchą ściereczką, a wnętrze zamieść dołączoną szczotką.
  • Szerokie zastosowanie – Prasa Yoda daje możliwość wytłaczania oleju ze zróżnicowanego surowca: brązowe nasiona lnu, nasiona słonecznika, orzeszki ziemne, mak, orzechy makadamia, pistacje, migdały, sezam, orzechy włoskie, surowe oliwki, nasiona arganowe, nasiona gorczycy, nasiona chia, orzechy brazylijskie, nerkowiec, pestki dyni, pestki winogron, nasiona konopi, nasiona rzepaku, nasiona kolendry, nasiona wiesiołka, nasiona ostropestu i inne.

Udostępnij ten post

Napisz komentarz