Olej z pestek dyni

Opublikowano: 2021-03-31 11:01:15
Kategoria: Oleje tłoczone na zimo , Porady zdrowotne

Olej z pestek dyni

Dzięki swoim właściwościom leczniczym olej z pestek dyni bardzo często jest stosowany jako suplement zdrowej diety. Ma on szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce i medycynie naturalnej. Tłoczony olej dyniowy ma liczne właściwości zdrowotne, zawiera dużo fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych, doskonale komponuje się z zupami, sałatkami, sokami warzywnymi, a nawet deserami.

Dlaczego warto sięgnąć po olej z pestek dyni?

Dzięki fitosterolom olej z pestek dyni pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu w organizmie, wspiera metabolizm, wspomaga pracę serca, działa korzystnie na układ moczowy, a także wykazuje działanie przeciwzapalne na cały organizm. Stosowany jako suplement diety, olej dyniowy pozytywnie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci.
W medycynie ludowej olej ten często był stosowany jako środek zwalczający pasożyty jelitowe. Dzięki alkaloidom zawartym w pestkach wspiera on pozbywanie się pasożytów jelitowych, zabija szkodliwe organizmy, nie podrażniając błony śluzowej, a także działa profilaktycznie na choroby pasożytnicze.
Kwasy nienasycone omega-6, omega-3 i omega-9 zawarte w tym produkcie wzmacniają odporność, a także pomagają organizmowi w produkcji witaminy D. W skład oleju wchodzi mnóstwo witamin i minerałów: witaminy A i C, E i witaminy z grupy B, a także cynk, potas i selen.

Olej z pestek dyni w kosmetyce

Olej z pestek dyni ma szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Ze względu na działanie regenerujące i nawilżające olej często jest stosowany jako składnik naturalnych kremów i preparatów antycellulitowych. Tłoczony na zimno olej z pestek dyni nawilża skórę, poprawia jej elastyczność, wspomaga leczenie trądziku, koi podrażnienia, a także spowalnia proces starzenia się skóry. Olej z pestek dyni stosowany na włosy poprawia ich kondycję i ogranicza wypadanie.

Pozyskiwanie i przechowywanie oleju z pestek dyni

Olej z pestek dyni jest pozyskiwany metodą tłoczenia na zimno, a podczas podgrzewania traci swoje cenne właściwości, dlatego warto stosować go wyłącznie na surowo.
Aby olej zachował swoje właściwości, musi być przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu, np. w lodówce, najlepiej w butelce z ciemnego szkła owiniętej w papier. Przy niskiej temperaturze olej staje się ciemniejszy i gęstszy, ale nie traci właściwości ani smaku.
Posiadając w domu prasę do tłoczenia oleju Yoda, możemy wyciskać świeży olej dyniowy na bieżąco, nawet bez konieczności przechowywania. Olej uzyskany w taki sposób ma głęboki zielony kolor i wyraźny orzechowy zapach i smak. Wytłoki mogą być używane do deserów, pieczywa, musli itp.

Przeciwwskazania i dawkowanie oleju z pestek dyni

Optymalna ilość, która zaspokaja zapotrzebowanie organizmu, to 2–3 łyżeczki produktu na dobę dla osoby dorosłej i jedna łyżeczka dla dzieci. Należy jednak pamiętać, że olej dyniowy zawiera niewiele kwasów tłuszczowych omega-3, więc musimy uzupełniać swoją dietę w te składniki. Chociaż olej z pestek dyni nie jest lekiem i nie ma specjalnych przeciwwskazań odnośnie do jego spożywania, wszystko należy jednak stosować z umiarem.

Udostępnij ten post

Napisz komentarz