Prozdrowotne właściwości żurawiny

Opublikowano: 2021-01-19 17:00:29
Kategoria: Porady zdrowotne , Przepisy , Soki wyciskane , Suszenie - dehydratory

Prozdrowotne właściwości żurawiny

Żurawina od wielu lat jest stosowana w medycynie ludowej. Zawiera mnóstwo substancji przeciwutleniających, witamin A, C oraz witamin z grupy B, a dzięki wysokiej zawartości związków fenolowych często jest stosowana we wspomaganiu leczenia chorób bakteryjnych i grzybiczych, np. zakażeń dróg moczowych, zapaleń pęcherza, infekcji jamy ustnej. Zbiory żurawiny odbywają się w okresie zimowym, a właśnie zimą jesteśmy najbardziej narażeni na przeziębienia i różnego rodzaju infekcje.

Właściwości żurawiny:

Profilaktyka i wspomaganie leczenia infekcji dróg moczowych

Działanie przeciwbakteryjne soku z żurawiny zostało potwierdzone licznymi badaniami. Żurawina zapobiega przyklejaniu się do nabłonka układu moczowego bakterii E. coli, która jest jedną z najczęstszych przyczyn zakażenia dróg moczowych.

Właściwości antyoksydacyjne

Żurawina zwalcza wolne rodniki, które powstają w organizmie na skutek zanieczyszczonego środowiska, niewłaściwego odżywiania, braku snu itp. Wolne rodniki mogą uszkadzać błonę komórkową, przyczyniając się do powstania wielu chorób.

Zapobiega chorobom serca

Sok z żurawiny reguluje poziom cholesterolu oraz obniża ciśnienie krwi. Regularne picie soku z żurawiny zmniejsza ryzyko zawału serca, udaru, arteriosklerozy i zapychania się naczyń krwionośnych.

Chroni układ pokarmowy

Żurawina łagodzi zaparcia, wzdęcia i biegunki. Substancje zawarte w żurawinie powstrzymują bakterie wywołujące wrzody żołądka.

Zmniejsza ryzyko chorób dziąseł

Dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym żurawina ogranicza osadzanie się w jamie ustnej patogennych bakterii, zmniejszając ryzyko chorób dziąseł.

Jak spożywać żurawinę?

Świeża żurawina jest cierpka i kwaśna w smaku, a do soku z żurawiny, który możemy kupić w sklepie, często jest dodawany cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest wyciskanie soku żurawinowego w domu za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej. Sok z żurawiny możemy dodać do każdego soku warzywnego i owocowego, np. z marchewki i jabłka. Na 2–3 marchewki i 2 jabłka wystarczy garść świeżych owoców żurawiny. Po przepuszczeniu składników przez wyciskarkę otrzymamy zdrowy sok bogaty w witaminy, minerały, enzymy i przeciwutleniacze.

Suszona żurawina również cieszy się dużą popularnością. Jest ona często stosowana w różnego rodzaju dietach odchudzających, gdyż zawiera dużo błonnika i mało tłuszczu. Suszona żurawina jest niezwykle bogata w witaminy i składniki mineralne, takie jak sód, miedź i mangan. Suszoną żurawinę możemy kupić w każdym sklepie spożywczym, należy jednak uważać na skład. Suszona żurawina, podobnie jak soki żurawinowe, często jest dosładzana, a czasami producenci dodają też zbędne tłuszcze i polepszacze. Mając w domu dobrej jakości dehydrator, możemy przygotować suszoną żurawinę samodzielnie. Wystarczy umyć owoce żurawiny, rozłożyć je na tackach dehydratora i suszyć przez około 10 godzin w zależności od temperatury. Suszoną żurawinę można przechowywać w pojemnikach nawet przez kilka miesięcy.

Skutki uboczne

Żurawina jest stosunkowo bezpieczna dla każdego, należy jednak pamiętać o bezpiecznych dawkach. Żurawina nie może być spożywana podczas stosowania niektórych leków, a także przez osoby cierpiące na niedobór wapnia w organizmie.

Udostępnij ten post

Napisz komentarz