Dlaczego warto pić sok pomidorowy?

Opublikowano: 2020-09-24 15:14:05
Kategoria: Przepisy , Soki wyciskane

Dlaczego warto pić sok pomidorowy?

Powodów, dla których warto regularnie sięgać po sok z pomidorów, jest z pewnością wiele. Sok pomidorowy ma sporo właściwości zdrowotnych, zawiera dużo witamin i minerałów, a przy tym jest produktem niskokalorycznym, a więc może być spożywany na diecie odchudzającej, zastąpić przekąskę między posiłkami albo np. drugie śniadanie.

Jakie witaminy i minerały zawiera sok pomidorowy?

Właściwości soku pomidorowego wynikają głównie z zawartości dużej ilości karotenoidów: likopenu, który zmniejsza ryzyko zawału serca i rozwoju nowotworów, zwłaszcza nowotworów prostaty u mężczyzn, oraz beta-karotenu, zmniejszającego ryzyko wystąpienia cukrzycy oraz chorób oczu, szczególnie degeneracji plamki żółtej. Chlor i siarka, zawarte w soku, pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Pomidory są także bogatym źródłem potasu, który chroni organizm, obniża ciśnienie krwi oraz wpływa na funkcjonowanie nerek, a w połączeniu z sodem reguluje nawodnienie komórek ciała. Warzywa te zawierają również dużą ilość witaminy C, E, A, K oraz witamin grupy B.

Jakie pomidory wybrać?

Wybór odpowiedniej odmiany pomidorów zależy głównie od preferencji smakowych, chociaż do soku najlepiej nadają się mięsiste odmiany, np. malinowe lub bawole serce. Czerwone pomidory zawierają najwięcej beta-karotenu oraz witaminy C, natomiast żółte – więcej likopenu. Nie należy wyciskać soku z zielonych (niedojrzałych) pomidorów, ponieważ zawierają one dużo tomatyny, która w większych dawkach może być niebezpieczna.

Jak przygotować?

Przygotowanie soku pomidorowego jest bardzo proste. Można go przyrządzić np. w blenderze albo używając wyciskarki z sitkiem do musów. Sok pomidorowy można spożyć bezpośrednio po zrobieniu albo przygotować pasteryzowany sok w słoiczkach.
Niektóre witaminy, np. witamina C, są wrażliwe na wysoką temperaturę, więc sok niepasteryzowany będzie zawierał ich więcej. Obróbka termiczna natomiast zwiększa właściwości antyoksydacyjne likopenu, dlatego w pasteryzowanych sokach pomidorowych aktywność likopenu wzrasta.
Dobrymi dodatkami do tego soku są: natka pietruszki, bazylia, czosnek, przyprawy, np. pieprz lub chili, a nawet tłoczone na zimno oleje. Odwrotnie jest z solą, której nie warto dodawać do soku.

Jak za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej zrobić sok z pomidorów na zimę?

Wyciskarka wyposażona w sitko do musów lub gęstych soków świetnie nadaje się do przygotowania soku z pomidorów.
W przypadku wyciskarki Kuvings z sitkiem do musów polecamy sparzyć pomidory wrzątkiem, a następnie obrać je ze skórki. Wyciskarka Zebra Byzoo ma dodatkowe sitko do gęstych soków, które świetnie się nadaje do wyciskania soku z pomidorów bez konieczności ich obierania.
Po umyciu lub obraniu skórek pomidory przepuszczamy przez wyciskarkę, używając odpowiedniego sitka. Dodajemy przyprawy, np. pieprz lub chili. Uzyskany sok gotujemy na małym ogniu przez około 45 minut, po czym przelewamy do słoików. Przygotowujemy duży garnek, na dno którego kładziemy czystą ściereczkę. W garnku umieszczamy słoiki lub butelki z sokiem i wlewamy gorącą wodę do ¾ wysokości butelek. Pasteryzujemy przez około 20 minut.

Uwaga

Nie zaleca się picia soku pomidorowego osobom z wrzodami żołądka i innymi problemami żołądkowymi lub alergią, kamieniami w nerkach i woreczku żółciowym. Sok pomidorowy w dużych dawkach może też powodować niestrawność lub zgagę.

Udostępnij ten post

Napisz komentarz