Wzbogać dietę o jarmuż! - przepisy na soki i koktajle

Opublikowano: 2020-02-27 10:27:50
Kategoria: Koktajle i smoothies , Przepisy , Soki wyciskane

Wzbogać dietę o jarmuż! - przepisy na soki i koktajle

Jarmuż, jako jedna z najstarszych odmian roślin kapustnych, jest coraz częściej dostępny na sklepowych półkach. Jest smaczny, niskokaloryczny, a jednocześnie bardzo bogaty w niezbędne dla organizmu składniki odżywcze, więc często jest polecany i stosowany w zdrowych dietach odchudzających. W okresie zimowym jarmuż zachowuje wszystkie właściwości smakowe i odżywcze, ponieważ jest to warzywo odporne na mróz. Popularność tego produktu wynika głównie z jego właściwości zdrowotnych.

Wartości odżywcze

Jarmuż jest niskokalorycznym warzywem, które zawiera dużo błonnika, białka, mnóstwo witamin: A, B1, B2, C, E, K oraz składników mineralnych, takich jak magnez, mangan, wapń i potas.

Co więcej, jarmuż zawiera sulforafan - przeciwutleniacz, który przede wszystkim ma działanie antynowotworowe. Wszystkie te związki pomagają w utrzymaniu zdrowia całego organizmu.

Część tych korzyści może być stracona po obróbce termicznej, więc najlepiej spożywać jarmuż surowy. Doskonale nadaje się on do sałatek, zielonych soków lub koktajli.

Przepisy z jarmużu

Soki

Oto kilka przepisów na soki z jarmużem, które można z łatwością przygotować używając wyciskarki wolnoobrotowej np. poziomej Byzoo Rhino, która najlepiej się sprawdzi w wyciskaniu soków z zieleniny. 

  • Garść jarmużu
  • świeży ogórek szklarniowy
  • 2 jabłka
  • kawałek świeżego imbiru

  • Garść jarmużu
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 2 jabłka
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/4 obranej cytryny lub limonki

  • Garść jarmużu
  • 1 kiwi
  • 2 marchewki
  • 2 jabłka
  • 1/4 obranej cytryny lub limonki

Koktajle / smoothies

Z jarmużu możemy przygotować również koktajl, używając blendera wysokoobrotowego. Dobrze sprawdzą się modele, w których możemy kontrolować temperaturę napoju, tak aby być pewnym jak najmniejszej utraty składników odżywczych. Taki model to np. Happycall Axlerim Z z termometrem wbudowanym w popychacz.

  • Garść jarmużu
  • Kawałek świeżego imbiru
  • Banan
  • 1 szklanka wody
  • Miód (opcjonalnie)

Dokładnie umyć liście świeżego jarmużu, wrzucić do blendera (bez grubszych łodyżek) dodać niewielki kawałek obranego imbiru, obrany banan, szklankę wody, dosłodzić miodem, zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.

  • Garść jarmużu
  • 1/2 mango
  • 1/2 banana
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • Miód (opcjonalnie)

Umyty jarmuż wrzucić do blendera, dodać 1/2 pokrojonego mango, pół banana, szklankę jogurtu i łyżeczkę miodu, zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.

  • Garść jarmużu
  • 1 szklanka mleka roślinnego (np. kokosowego)
  • 1/2 awokado
  • 1 Banan
  • Sok z cytryny
  • Miód (opcjonalnie)

Wrzucić do blendera garść umytego jarmużu, połówkę awokado, obrany banan i łyżkę soku z cytryny, łyżeczkę miodu, dodać szklankę mleka roślinnego, zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.

Przekąski

Z jarmużu możemy też przygotować pyszną i zdrową przekąskę. Do przygotowania chipsów z jarmużu posłuży dehydrator, np. Byzoo DH02. Jarmuż najlepiej suszyć w temperaturze nie przekraczającej 50 stopni, żeby nie stracił on swoich właściwości.

Jarmuż dokładnie umyć, oderwać liście od łodyżki i poszarpać na podobne wielkościowo kawałki. Doprawić solą, suszoną papryką, polać oliwą lub innym olejem tłoczonym na zimno i wymieszać. Liście ułożyć na tacach dehydratora i suszyć przez około 6 godzin aż do uzyskania charakterystycznej dla chipsów chrupkości.

Mimo to, że jarmuż zawiera mnóstwo składników odżywczych, nie powinien on być spożywany w nadmiernych ilościach przez osoby cierpiące na kamienie nerkowe oraz przy niedoczynnościach tarczycy.

Udostępnij ten post

Napisz komentarz