Sous Vide Hippo byzoo

Nowy

Gotowanie sous vide z Hippo

Więcej szczegółów

1 290,00 zł

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 129 punktów lojalnościowych. Razem w Twoim koszyku masz 129 punktów , przy kolejnym zamówieniu będziesz mógł je wymienić na kod rabatowy o wartości 12,90 zł.


Add to wishlist


  • Sous vide to nowy typ gotowania - gotowania w próżni. Nazewnictwo pochodzi z języka francuskiego i oznacza "w próżni". W wielu krajach, nie tylko Europy ale i świata, pojęcie to przestaje być pojęciem nowym. Technika ta stosowana jest coraz częściej w dobrych restauracjach i prezentowana w dobrych programach kulinarnych. Gotowanie w próżni charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem i zapachem, gdyż produkt końcowy nasycony jest naturalnym aromatem. Metodą tą przygotowuje się warzywa, owoce, mięsa, ryby, czy owoce morza. Przygotowane potrawy często nie wymagają również tak wielu przypraw.

    Gotowanie w Hippo byzoo, metodą sous vide, to gotowanie stale w tej samej, ustawionej temperaturze. Ustawiasz temperaturę do maksymalnie dziewięćdziesięciu kilku stopni Celsjusza, za pomocą panelu. Obsługa urządzenia jest bardzo prosta i zawiera najważniejsze funkcje jak ustawianie temperatury czy czasu gotowania. Zawiera również funkcję robienia pauzy. 

    Stosując tą metodę, unikamy nielubianego efektu zmniejszenia się rozmiaru potrawy (kurczenia), a potrawa (niezależnie czy to warzywa, czy mięso) będzie miękka i rozpływająca sie w ustach, dodatkowo będzie wyraźnie przesiąknięta smakiem przypraw, gdyż nic nie rozchodzi się do wody.

    Sous vide jest to po prostu metoda gotowania potraw w dokładnie, wcześniej zamkniętych próżniowow torebkach. Poza tym potrawy przygotowuje się w wodzie o stosunkowo niskiej temperaturze – nigdy nie przekracza ona nawet temperatury wrzenia, jak podczas gotowania, lub jeszcze więcej, jak podczas smarzenia na tłuszczu. Tak więc, niektóre mięsa przygotowane tą metodą, podgrzewane są do zaledwie 60 stopni Celsjusza. Dzięki niewielkiej utracie struktur proteinowych możliwe jest też zachowanie pierwotnej tekstury, czy kształtu mięs. 

    Przykładowe temperatury gotowania sous vide:

    1. drób (65–71ºC)

    2. cielęcina (65–68 ºC)

    3. wieprzowina (52–68°C)

    4. ryba (50–60°C)

    5. wołowina medium-rare (54–59°C)

    6. wołowina medium (60–63°C)

    7. pierś z kurczaka (60–66°C)

    8. warzywa (80–85ºC)

    Niepotwarzalną zaletą metody sous vide jest również to, że potrawa jest szczelnie zamknięta w worku i tym samym zabrudzenia w kuchni nie będą występowały. Tłuszcz nam nie będzie chlapał, nic nam nie będzie parować, dzięki czemu tłusta para nie osiada nam na innych urządzeniach czy meblach, gdyż temperatura jest obniżona, wotrawa jest zamknięta w worku, a sam model Hippo ma również pokrywkę.

    Hippo byzoo to urządzenie do sous vide, bez potrzeby angażowania osobnego naczynia z wodą, gdyż Hippo jest modelem 2w1. Posiada oprócz funkcji gotowania typu "sous vide" również pojemnik na wodę (wraz z wyjmowaną przegródką). 

    Hippo jest jednym z najbardziej zaawansowanych urządzeń do sous vide dostępnych na rynku, ze względu na precyzyjny system kontroli temperatury i obiegu wody.

    Solidne wykonanie wraz z metalowym obiciem, nadaje urządzeniu bardzo dobry wygląd.

    Bardzo bogaty zestaw Hippo byzoo !

    W zestawie do urządzenia znajdziemy również zgrzewarkę do worków, wraz z workami do sous vide (w różnych rozmiarach, mniejszych i ustawianych indywidualnie również do dużych rozmiarów). W zestawie jest kilka typów worków.

  • Moc: 1300 W
    Wymiary (dł x szer x wys): 38,0 x 25,0 x 22,0 cm
    Gwarancja silnik / części: 2 lata
  • Oceń 
    2017-03-30

    Super

    Długo szukałam takiego urządzenia. Wybór Hippo uważam za bardzo udany.

    Napisz swoją opinię !

    Napisz opinię

    Sous Vide Hippo byzoo

    Sous Vide Hippo byzoo

    Gotowanie sous vide z Hippo

    Napisz opinię


4 innych produktów w tej samej kategorii