Air Fry, czyli beztłuszczowe smażenie gorącym powietrzem

Opublikowano: 2021-10-11 11:33:40
Kategoria: Zdrowe gotowanie

Air Fry, czyli beztłuszczowe smażenie gorącym powietrzem

Urządzenia zwane Air Fryer lub z funkcją Air Fry, to nowoczesne rozwiązanie do zdrowego, przyjemnego, szybkiego i łatwego gotowania. Angielska nazwa “Air Fry” nie jest już taka prosta do przetłumaczenia i wymaga dłuższego wyjaśnienia całej tej technologii i sposobu gotowania. W skrócie można ją nazwać właśnie smażeniem gorącym powietrzem, ale nie jest to typowe smażenie z tłuszczem, ani nie jest to pieczenie takie jak w tradycyjnym piekarniku. Urządzenie nazywane jest Frytkownicą lub Frytownicą powietrzną, gdyż popisowe danie to właśnie beztłuszczowe frytki, ale to tylko wierzchołek góry zastosowań tego typu obróbki kulinarnej. Dowiedzmy się zatem co kryje się pod nazwą Air Fryer...

Nasze propozycje urządzeń z funkcją Air Fry

Frytkownice powietrzne oraz urządzenia z funkcją frytkownicy powietrznej to zaawansowane technologicznie sprzęty kuchenne mające na celu ułatwienie gotowania i skrócenie nadmiaru czasu spędzanego w kuchni na przygotowywaniu posiłków, nawet dla całej rodziny. Dzięki inteligentnym funkcjom i programom automatycznym pozwalają na prawie bezobsługowe gotowanie, bez ciągłego nadzoru i zapewniają powtarzalność sprawdzonych, ulubionych przepisów.

W naszej ofercie znajdą Państwo wyspecjalizowane Frytkownice Powietrzne, czyli następujące urządzenia: 

Wysokiej klasy szybkowary Instant Pot dostępne w naszym sklepie również mogą posiadać opcję smażenia gorącym powietrzem, są to modele:

Połączenie frytkownicy i piekarnika

Wyobraźmy sobie potrawę pełną smaku, aromatu i chrupkości charakterystycznych dla potraw smażonych na tłuszczu, a jednocześnie znacznie zdrowszą i zawierającą dużo mniej tłuszczu. Taki właśnie efekt daje smażenie gorącym powietrzem. Jeśli chcesz odżywiać się zdrowiej, a jednocześnie jesteś smakoszem i nie umiesz całkowicie zrezygnować z potraw smażonych, to Air Fryer jest doskonałym rozwiązaniem dla Ciebie. Szczególnie jeśli nie zadowalają Cię efekty kulinarne alternatywnych przepisów potraw przygotowywanych w tradycyjnym piekarniku. Szybki obieg rozprowadzania gorącego powietrza w urządzeniu Air Fry sprawia, że składniki potrawy są znacznie bardziej chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

Zalety urządzeń Air Fry - smażących gorącym powietrzem:

  • Specjalnie opracowana technologia rozprowadzania gorącego powietrza, która sprawia, że potrawy są bardziej chrupkie i smaczniejsze niż te przygotowane w piekarniku z termoobiegiem.

  • Symboliczne lub niekonieczne użycie oleju sprawia, że potrawa jest zdrowsza i mniej kaloryczna. Dodatkowo użycie odpowiedniego rodzaju tłuszczu o niskim punkcie dymienia, takiego jak np. olej kokosowy czy masło klarowane, wcale nie pogorszy walorów zdrowotnych potrawy.

  • Frytkownica to nie do końca trafiona nazwa, gdyż w urządzeniu przygotujemy najprzeróżniejsze potrawy m.in. z mięs, ryb i warzyw.
  • Ponieważ Frytkownica Powietrzna przypomina funkcjonalnością mały piekarnik, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby tak jak w tradycyjnym piekarniku tworzyć słodkie i wytrawne wypieki. Wystarczy użyć dopasowanej wielkością tortownicy lub innego naczynia do pieczenia i piec ciasta, ciastka, serniki, bułeczki czy babeczki!

  • Urządzenia Air Fryer są mniejsze niż piekarnik co przekłada się na zalety takie jak: szybsze nagrzewanie, efektywniejsze i szybsze pieczenie, mniejszy pobór prądu.

  • Urządzenie wyposażone w wielopoziomowy kosz umożliwia przygotowanie paru składników jednocześnie, czyli np. całego obiadu "za jednym zamachem".

  • Na lepszy efekt chrupkości wpływa również możliwość łatwego przemieszania składników takich jak np. frytki dużo prościej niż w piekarniku - jedynie wysuwając / wyciągając kosz z urządzenia i potrząsając nim. Przydatna jest przy tym funkcja przypominająca sygnałem dźwiękowym o przemieszaniu w trakcie cyklu pracy obecna w urządzeniach firm Cosori oraz Instant Pot.

  • Dzięki technologii obiegu gorącego powietrza potrawy zachowują więcej wartości odżywczych niejako zamykanych wewnątrz przygotowywanych kawałków składników i tracą mniej wartości dzięki szybszej obróbce termicznej.

  • O ile tradycyjna frytkownica kojarzy się z mozolnym myciem, tak kosze i pojemniki urządzeń smażących gorącym powietrzem można śmiało myć w zmywarce, a nawet zmywanie ręczne nie przysporzy trudności z racji użycia niewielkich ilości tłuszczów.

  • Dzięki szczelnemu zamknięciu procesu "smażenia" we wnętrzu frytkownicy zostaje zminimalizowany problem nieprzyjemnych zapachów i zniwelowany problem rozchlapywanego przy tradycyjnym smażeniu tłuszczu.

Jak widać Air Fryer, czyli tzw Frytkownica Powietrzna może być urządzeniem przydatnym również w Twojej kuchni! Możesz też zechcieć obdarować nim bliską osobę, która potrzebuje "dodatkowych rąk" do pomocy w kuchni, aby zdrowiej i smaczniej odżywiać siebie i rodzinę. Zachęcamy więc do lepszego zapoznania się z oferowanymi przez nas urządzeniami smażącymi gorącym powietrzem lub kontaktu z konsultantem, który pomoże w doborze odpowiedniego sprzętu.

Udostępnij ten post

Napisz komentarz