Czy ozon jest szkodliwy i czym właściwie jest ozonowanie?

Opublikowano: 2021-07-12 11:09:59
Kategoria: Czyste powietrze

Czy ozon jest szkodliwy i czym właściwie jest ozonowanie?

W obecnych czasach, kiedy bezpieczeństwo sanitarne stało się szczególnie istotne, dużej wartości nabrały łatwe i skuteczne sposoby dezynfekcji takie jak ozonowanie. Urządzenie służące do ozonowania, czyli tzw. ozonator to coraz chętniej kupowany sprzęt domowego użytku. Dzieje się tak, gdyż technologia wytwarzania ozonu nie jest już zarezerwowana jedynie do specjalistycznego użytku, a możliwości jego zastosowania są coraz szersze i lepiej poznane. 

Co to jest ozonowanie?

Ozonowanie to nic innego jak wytwarzanie ozonu do powietrza lub wody i korzystanie z jego naturalnych właściwości, którymi są:

  • dezynfekcja/dekontaminacja, czyli usuwanie zanieczyszczeń bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych,
  • dezynsekcja, czyli walka z insektami, 
  • deakaryzacja, czyli pozbywanie się alergenów, 
  • deodoryzacja, czyli usuwanie niechcianych zapachów, a nie ich maskowanie.

Czy ozon jest szkodliwy?

Ozon jest gazem naturalnie występującym w przyrodzie w niewielkich stężeniach. Jego ilość w powietrzu zwiększa się po burzy co jest przez nas wyczuwalne, a także większe ilości znajdują się w wyższych partiach atmosfery. Ozon działa niekorzystnie na wszystkie organizmy żywe, ale przy mądrym wykorzystaniu jest to jego zaleta a nie wada. Dzięki silnym właściwościom utleniającym ozon umożliwia zwalczanie bakterii, wirusów, grzybów czy nawet insektów. Człowiek od dawna potrafi wykorzystywać niebezpieczne substancje dla swoich korzyści, nie inaczej jest z ozonem. Należy mieć na uwadze głównie to, że ozon jest gazem nietrwałym, więc jego stężenie jest najwyższe w trakcie ozonowania, a potem bardzo szybko zmniejsza się  i “znika” z powietrza na drodze samoczynnego rozpadu do formy tlenu dwucząsteczkowego, którym oddychamy. Domowe sprzęty do produkcji ozonu wytwarzają stężenia niezagrażające życiu ani zdrowia człowieka, a mądre użytkowanie ozonatora zgodnie z zaleceniami producenta gwarantuje bezpieczeństwo. 

Najważniejszymi środkami bezpieczeństwa podczas ozonowania są:

  • Nie przebywanie w pomieszczeniu, w którym włączone jest urządzenie ozonujące.
  • Nie przebywanie w pomieszczeniu, które było ozonowane przynajmniej do 2 godzin po zakończeniu wytwarzania ozonu.
  • Wywietrzenie wyozonowanego pomieszczenia przed ponownym korzystaniem z niego.
  • Zadbanie, aby w ozonowanym pomieszczeniu nie przebywały zwierzęta domowe.

Ozonowanie pomieszczeń

Ozonowanie pomieszczeń sprawia, że powietrze oraz powierzchnie przedmiotów mające z nim styczność pozbawiane są wielu rodzajów zanieczyszczeń organicznych. Ozonowanie powietrza jest polecane jako skuteczny sposób dezynfekcji i zminimalizowania rozprzestrzeniania się epidemii wirusa SARS-CoV – 2, szczególnie jako środek prewencyjny w pomieszczeniach prywatnych oraz użytku publicznego, gdzie mogły przebywać osoby zakażone koronawirusami. 

Najpowszechniejszym zastosowaniem domowego ozonatora jest wytwarzanie ozonu do powietrza w częściach mieszkania wymagających regularnego oczyszczania takich jak  sypialnie, kuchnie i łazienki. Bardzo ważne jest zachowywanie czystości także tych specyficznych “pomieszczeń” jakimi są nasze samochody, w których wielu z nas spędza sporą część dnia.

Domowy ozonator o wysokiej zawartości wytwarzanego ozonu (taki jak np. WENON MF-308, który wytwarza aż 1000 mg ozonu/h) sprawdzi się również w mniej domowych warunkach takich jak:

We wszystkich tych pomieszczeniach możemy z łatwością zadbać o czyste powietrze zmniejszając w nim zawartość szkodliwych bakterii, wirusów, pleśni czy alergenów, zwiększając tym samym bezpieczeństwo swoje oraz przewijających się przez nie osób. Oczyszczanie powietrza ozonatorem jest łatwe do samodzielnego wykonania. Po skończonym dniu pracy (lub przed wyjściem z domu) włączamy ozonator i pozostawimy go w szczelnie zamkniętym pomieszczeniu, a następnie po upływie min. 2h wchodzimy i wietrzymy pomieszczenie.

Kolejnym godnym polecenia sposobem na zneutralizowanie wirusów w pomieszczeniach jest stosowanie promieniowania UV-C

Ozonowanie żywności

Mając do dyspozycji ozonator domowy możemy z łatwością polepszyć nie tylko jakość wdychanego powietrza, ale również spożywanych potraw. Dzięki właściwościom ozonu, poprzez jego rozpuszczenie w wodzie możemy dokładnie oczyści produkty spożywcze takie jak owoce, warzywa czy nawet mięso. Ozon umożliwi nie tylko dokładne zdezynfekowanie ich powierzchni, ale również zmniejszy zawartość pozostałości pestycydów i innych środków ochrony roślin oraz antybiotyków poprzez reakcje utleniania powodujące rozkład i zneutralizowanie szkodliwych związków.

Który ozonator wybrać?

Jeśli interesuje Cię który spośród dostępnych na rynku ozonatorów wybrać do własnych potrzeb, to odsyłamy do naszego rankingu ozonatorów.

Udostępnij ten post

Napisz komentarz