Dehydrator, czyli skuteczne suszenie żywności

Opublikowano: 2018-07-11 14:32:40
Kategoria: Przepisy , Suszenie - dehydratory

Dehydrator, czyli skuteczne suszenie żywności

Suszona żywność jako element zdrowej diety

Jednym z naprawdę dobrych sposobów naturalnego przedłużania trwałości przechowywanych produktów spożywczych jest ich suszenie. Ludzie od wieków suszyli owoce, warzywa i grzyby, aby przechować produkty urodzajnego lata i móc cieszyć się nimi przez długie zimowe miesiące. Nasze babcie i mamy używały do tych celów suszarek, prostych urządzeń o wąskich możliwościach. W obecnych czasach mamy natomiast możliwość wyposażenia naszego gospodarstwa domowego w sprzęt suszący o znacznie większej wydajności i wszechstronności, zwane dehydratorem.

Dehydrator jest urządzeniem, które poprzez wydajne suszenie pozbawia produkty do 90% zawartych w nich wody. Doskonale sprawdzi się w przetwarzaniu żywności w zdrowej kuchni, w której najważniejsza jest wysoka jakość i wartości odżywcze produktów spożywczych. W dehydratorze otrzymać możemy różnego rodzaju zdrowe i naturalne produkty spożywcze takie jak np. chrupiące chipsy warzywne i owocowe, zioła, przyprawy czy chrupkie pieczywo.

Dehydrator - co można suszyć?

suszone owoce z dehydratoraProcesowi suszenia możemy poddać cokolwiek zapragniemy. Aby przekonać o niewątpliwych zaletach suszenia pokarmów w dehydratorze przedstawiamy naszą listę inspiracji:

  • Zioła, herbaty – możemy poddać suszeniu własnoręcznie zebrane polne zioła lub wyhodowane w przydomowym ogródku tworząc własne, aromatyczne i prozdrowotne kompozycje. Na pewno przydadzą się jako domowy sposób na różne dolegliwości czy umilenie długich zimowych wieczorów.
  • Przyprawy – samodzielnie wyhodowane zioła posłużyć nam mogą również w celu doprawiania potraw. Bardzo przydatną przyprawą może okazać się domowe „warzywko”, czyli susz warzywny bez niepotrzebnego glutaminianu czy innych chemicznych dodatków.
  • Chipsy warzywne – wszyscy kochamy przekąski, ale niestety należy bardzo uważać na przepełnione szkodliwymi dodatkami słone przekąski sklepowe. Jeżeli chcemy więc odżywiać się w pełni zdrowo i jednocześnie pozwolić sobie od czasu do czasu na coś do schrupania to nie ma nic lepszego od własnych chipsów z suszonych warzyw takich jak marchew, seler, pietruszka, burak czy liścei jarmużu. Wysuszone produkty doprawić można do smaku za pomocą dobrych olejów tłoczonych na zimno, pełnowartościowej soli np. himalajskiej i preferowanych ziół np. bazylia, tymianek, oregano itp. lub innych przypraw jak sproszkowana papryka czerwona, papryka wędzona, chili, pieprz.
  • Owoce – wysuszone owoce takie jak np. jabłko, gruszka, mango, ananas, banan posłużyć nam mogą również jako samodzielna przekąska lub dodatek do potraw takich jak owsianka czy zdrowe desery.
  • Pomidory - zasługują na specjalne miejsce na liście, z racji na to iż są bardzo dobrym dodatkiem do wielu potraw, a jednocześnie wyjątkowo trudno otrzymać je samodzielnie. Suszenie pomidorów np. w piekarniku zajmuje bardzo dużo czasu i pobiera mnóstwo prądu, a za pomocą dehydratora ich wysuszenie będzie dużo prostsze i skuteczniejsze.
  • Zdrowe dania błyskawiczne – dzięki użyciu dehydratora możemy pokusić się o samodzielnie przygotowanie zdrowych produktów typu instant. Sproszkowane zupy, sosy czy dania dla dzieci mogą przydać się w sytuacjach, gdy nie mamy dostępu do kuchni i chcemy w szybki sposób przygotować zdrowe danie. Taki proszek przygotować można na dwa sposoby. Robiąc zupę w normalny sposób, ale tak by miała ona dużo gęstszą konsystencję niż normalnie, blendując i następnie poddając dehydratacji. Można także przygotować różne suszone składniki na takie zupy i z nich przygotowywać mieszanki instant. Suszone „danie” przed spożyciem wystarczy jedynie zalać gorącą wodą.
  • Surowe chleby, krakersy, ciastka – suszenie jest procesem wyjątkowo docenianym przez osoby szczególnie dbające o to, aby nie pozbawiać żywności żadnych składników odżywczych, w tym również enzymów. Wybierając tak zwaną dietę RAW (surową) możemy z pomocą dehydratora przygotować surowe chleby, chrupkie pieczywo, krakersy, ciastka.

Jaki dehydrator wybrać?

Dehydratory to urządzenia wysoce wyspecjalizowane w suszeniu produktów. Dostępne w naszym sklepie modele posiadają wydajne wiatraki o odpowiednio dużej mocy. Suszenie jest procesem długotrwałym, dlatego ważne jest posiadanie przez to urządzenie specjalnie opracowanych programów o ustalonym czasie i temperaturze. Dehydrator powinien przede wszystkim odpowiadać naszym potrzebom, szczególnie wielkością i wyglądem. Wyjątkowo ważna jest jakość materiałów, z których najlepszym wyborem jest wytrzymała i nieszkodliwa stal. Porównania konkretnych modeli dehydratorów oraz ich parametrów dokonamy już niebawem w jednym z kolejnych artykułów naszego bloga. Tymczasem zachęcamy do zapoznania się z naszą szeroką ofertą dehydratorów i wybrania właściwego dla siebie sprzętu, w czym pomóc mogą również nasi konsultanci.

Dehydrator Scorpion Byzoo

Udostępnij ten post

Napisz komentarz