Dieta dr Budwig

Opublikowano: 2016-09-28 16:22:01
Kategoria: Oleje tłoczone na zimo

Dieta dr Budwig

Dieta dr Budwig skierowana jest dla wszystkich osób zmagających się z różnego typu dolegliwościami i chorobami. Najbardziej jednak znana i praktykowana jest przez osoby zmagające się z chorobą nowotworową. Dowody naukowe potwierdzają skuteczność tej metody w leczeniu nowotworów, aż w 90% przypadkach i ok 2400 innych uzdrowień osób dotkniętych różnymi chorobami cywilizacyjnymi. Odpowiednie łączenie składników żywieniowych jest w stanie wyleczyć ok 50 jednostek chorobowych tj. stwardnienie rozsiane, choroba Alzheimera, miażdżyca, arytmia, astma, schorzenia wieku starczego, problemy dermatologiczne, problemy trawienne, wady wzroku i słuchu, cukrzyca, wrzody żołądka, choroby naczyniowe, depresja.

Dieta dr Budwig przez swoją pozorną prostotę i łatwość wykonania często spotykała i spotyka się z podważaniem jej skuteczności. Najczęściej wiarygodność tej metody obalana jest przez koncerny farmaceutyczne. Powiązane jest to oczywiście ze zmniejszeniem ich przychodów, gdyż dieta całkowicie zakazuje przyjmowania jakichkolwiek leków.

Teoria dr Budwig oparta jest na wielu badaniach i indywidualnych osiągnięciach naukowych samej Budwig. Jako farmaceuta i naukowiec w dziedzinie chemii i fizyki odkryła, że tzw. dobre tłuszcze, czyli te tłoczone na zimno aktywują procesy oddechowe w komórce. Dzięki tak prostej zmianie nawyków żywieniowych, znaczna grupa osób chorych jest w stanie poprawić swój stan zdrowia. Wszelkie tłuszcze trans, czyli produkowane przemysłowo i poddane jakiejkolwiek obróbce działają przeciwne do tych tłoczonych na świeżo. Blokują one procesy oddechowe komórek, co wiąże się z pogorszeniem ich pracy i w konsekwencji powstawanie zmian chorobowych.

Olej do tej terapii najlepiej jest więc produkować samemu w domu. Jedynie wtedy mamy pewność, że nasz olej jest świeży, naturalny i tłoczony na zimno. Idealnie do domowego tłoczenia oleju na zimno i do tej diety nadaje się prasa Yoda. Ma ona 7 programów, które pozwalają nam na precyzyjne i dokładne wytłoczenie produktów. Dodatkowo ważnym elementem jest jej cicha praca, szybkie tłoczenie i mały rozmiar.

Dr Budwig podejmowała się leczenia osób, które były skazane przez szpitalnych lekarzy zaledwie na kilka dni życia. Leczenie u dr Budwig zawsze zaczynało się prawie 3 godzinną rozmową z pacjentem. Doktor uważała, że aby wyzdrowieć trzeba zadbać o wszystkie struktury człowieka, czyli ciało i psychikę. Starała się pomóc w rozwiązywaniu problemów emocjonalnych, ponieważ jedynie zdrowy i wolny psychicznie organizm jest w stanie walczyć z chorobą. Materiałem do walki z dolegliwościami miał być jednak odpowiedni jadłospis i energia uzyskiwana ze słońca. Pacjenci pod jej opieką zostali całkowicie odcięci od leków i przetworzonej żywności, a w zamian to dostawali naturalne produkty zawierające białka, naturalne tłuszcze i witaminy będące w warzywach i owocach. Połączenie naturalnych produktów w odpowiednim zestawieniu tworzy substancje, które silnie działają leczniczo na organizm człowieka. Powszechnie znanym „posiłkiem leczniczym” jest pasta olejowo-białkowa (z angielskiego „oil protein diet”, z niemieckiego „Öl-Eiweiß-Kost”). Wykorzystywane są dwa składniki olej lniany, który dostarcza kwasów tłuszczowych z grupy omeg-3 i białka zawartego w chudym twarogu. Badania prowadzone przez Budwig dowiodły, że równie ważna jest nie tylko ilość dostarczonych substancji czynnych lecz i ich forma podania. Dlatego dopiero konsystencja połączenia twarogu z olejem lnianym w formie pasty, emulsji jest najlepiej przyswajana przez organizm.

Produkty opisane poniżej także zalecane są w diecie dr Budwig. Połączenie tych składników również umożliwiają wytworzenie unikalnych substancji o działaniu leczniczym.

- olej lniany – połączony z białym odtłuszczonym twarogiem

- siemię lniane – świeżo mielone, wymieszane z sokiem warzywnym lub owocowym

- sok z kiszonej kapusty – świeżo wyciskany na wyciskarkach wolnoobrotowych

- miód

- surowe i suszone owoce

- soki świeżo wyciskane z marchwi, papai, ananasa

- surowe i gotowane warzywach

- kasze bezglutenowe

- świeże i suszone zioła

Wszystkie te składniki mają działanie przeciwpasożytnicze, antyzapalne, detoksykacyjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe i odkwaszające.

Substancje, które dostarczamy wraz z tym pożywieniem do organizmu to:

* kwas alfa-linolenowy (omega-3) – zawarty w oleju i siemieniu lnianym

* L-cysteina – zawarta w twarogu

* antyoksydanty – obecne w sokach i owocach

* bakterie fermentacji mlekowej – obecne w kiszonej kapuście

* związki cyjanogenne– będące w siemieniu lnianym

* aktywne enzymy rozkładające otoczki białkowe komórek nowotworowych – zawarte w soku z papai i ananasa

* lignany regulujące gospodarkę hormonalną – zawarte w siemieniu lnianym

Założeniem diety dr Budwig było jak najbliższe zbliżenie się do natury pierwotnej. Dlatego całkowicie eliminowała wszelkie przetworzone produkty lub mające styczność z substancjami chemicznymi. Ważne więc by spożywane produkty pochodziły z upraw ekologicznych i były jak najbardziej świeże. Dr Budwig dążyła do otrzymania w organizmie równowagi na poziomie komórkowym i psychiczny.

Udostępnij ten post

Napisz komentarz