Gotowanie pod ciśnieniem

Opublikowano: 2021-09-14 11:35:04
Kategoria: Zdrowe gotowanie

Gotowanie pod ciśnieniem

Specjalnie dla naszych klientów stale poszerzamy ofertę sprzętów przydatnych w zdrowej kuchni. Dlatego w naszym sklepie zagościły wyjątkowe “garnki z zachodu”. Seria szybkowarów Instant Pot to urządzenia wielofunkcyjne, których główną zaletą jest możliwość gotowania pod ciśnieniem, chociaż to tylko jedna z wielu ich możliwości. Na początek jednak przyjrzyjmy się właśnie tej funkcjonalności, czyli czym tak naprawdę jest gotowanie pod ciśnieniem i skąd bierze się fenomen popularności tych sprzętów?

Czym jest gotowanie pod ciśnieniem?

Normalnie gotowanie wody ma temperaturę wrzenia 100° Celsjusza. Gotowanie w zwiększonym ciśnieniu zmienia główny parametr tego procesu, czyli temperaturę wrzenia na wyższą. W urządzeniach zwanych szybkowarami, dzięki szczelnemu zamknięciu garnka specjalnie skonstruowaną pokrywą, następuje wzrost ciśnienia w jego wnętrzu do bezpiecznego i kontrolowanego poziomu, dzięki czemu wzrasta temperatura wody, a więc również temperatura gotowania potrawy. Dzięki tej pozornie niewielkiej zmianie cały proces gotowania jest nie tylko szybszy, ale również odmieniony!

Gotowana w szybkowarze potrawa:

  • gotuje się nawet 4-krotnie szybciej,
  • ma bogaty, nasycony smak i aromat,
  • zachowuje więcej wartości odżywczych przez skrócony czas gotowania,
    a co za tym idzie dostarczy więcej witamin i minerałów,
  • ma żywsze kolory przez zmniejszone działanie utleniania.

Dlaczego lepiej gotować w szybkowarze?

Przygotowywanie posiłków, szczególnie tych zdrowych, często może zabierać dużo czasu i wymagać większych zdolności kulinarnych. To właśnie zmienia szybkowar! Gotowanie może stać się dużo szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Zazwyczaj wystarczy jedynie przygotować składniki, włożyć do garnka szybkowaru, dolać wody, zamknąć pokrywę i otworzyć gdy danie jest już gotowe! Nawet przy braku zdolności kulinarnych, jeśli szybkowar jest wyposażony w gotowe programy, potrawy zawsze będą smaczne i na czas

Cały proces gotowania może być całkowicie bezobsługowy i nawet jeśli ktoś chciałby tracić czas na zaglądanie do garnka to utrudni mu to hermetyczne zamknięcie pokrywy. Jest też ważna informacja dla osób nie lubiących roznoszącej się po kuchni pary, ciepła i  wrażliwych na zapachy - dzięki szczelnemu zamknięciu potrawy w garnku, zapach gotowanego dania nie roznosi się po całym domu, a ciepło nie marnuje się, gdyż jest dobrze odizolowane wewnątrz urządzenia.

Jak działają szybkowary elektryczne Instant Pot?

Szybkowary amerykańskiej marki Instant Pot nie bez powodu zawojowały rynek Stanów Zjednoczonych i nie tylko. Cała gama różnej wielkości wielofunkcyjnych urządzeń sprawia, że każdy znajduje ten właściwy dla siebie. 

Instant Pot-y wyróżniają się przede wszystkim:

  • Łatwym, szczelnym i prawie bezobsługowym systemem zamykania pokrywy pod ciśnieniem, dzięki przemyślanemu systemowi zaworów i uszczelek.
  • Przełącznik szybkiego uwalniania pary umożliwia bezproblemowe i bezpieczne metody odpowietrzania (rozhermetyzowania) zamkniętego pod ciśnieniem szybkowaru.
  • Intuicyjne panele sterowania z ekranem i podświetlanymi ikonami stanu urządzenia ułatwiają pracę.
  • Cała gama wgranych programów inteligentnych, dzięki którym z łatwością dobierzemy ustawienia do rodzaju przyrządzanej potrawy.
  • Dla bardziej doświadczonych użytkowników oferują duże możliwości zmiany większości parametrów.
  • Cechują je dodatkowe możliwości poza gotowaniem pod ciśnieniem, takie jak np.: gotowanie na parze, gotowanie Sous Vide, podsmażanie, funkcja wolnowaru, funkcja pieczenia ciast oraz w modelach Air Fry (Frytkownica Powietrzna) funkcja pieczenia beztłuszczowego gorącym powietrzem
  • Duży wybór oferowanych pojemności: 3, 6 lub 8 litrów umożliwia dostosowanie wielkość garnka wewnętrznego do potrzeb danej kuchni.
  • Większy zakres wyboru składników - w niektórych szybkowarach nie zaleca się gotowania składników mocno pęczniejących i pieniących się, jednak w szybkowarach Instant Pot po zastosowaniu niezbędnych środków ostrożności mamy możliwość (a czasem nawet dedykowane programy) gotowania np. owsianki, ryżu, kasz czy nasion roślin strączkowych.
  • Na uwagę zasługują również nienaganny wygląd połączony z dużą wytrzymałością zastosowanych materiałów oraz dopracowane akcesoria wewnętrzne ułatwiające gotowanie.

Temat gotowania pod ciśnieniem nie wyczerpuje możliwości urządzeń wielofunkcyjnych (tzw. Multicookerów) z rodziny Instant Pot, dlatego już wkrótce będziemy pisać o kolejnych ciekawych i ułatwiających życie metodach przyrządzania potraw!

Udostępnij ten post

Napisz komentarz