Kuracja selerowa — rewolucja w zdrowym odżywianiu!

Opublikowano: 2020-01-24 11:21:46
Kategoria: Soki wyciskane

Kuracja selerowa — rewolucja w zdrowym odżywianiu!

Sok selerowy zachwyc swoim dobroczynnym działaniem już miliony osób na całym świecie! Jest to naturalny sposób na oczyszczenie organizmu i poprawienie stanu zdrowia. A dlaczego? Warto przekonać się o tym na własnej skórze!

Seler naciowy jest bardzo popularny wśród osób dbających o swoje zdrowie, głównie ze względu na dużą zawartość składników odżywczych oraz doceniany przez wielu za pyszny smak. Zielona część selera jest źródłem witamin, kwasu foliowego, przeciwutleniaczy, minerałów i innych bioaktywnych składników. Seler naciowy powinien być składnikiem zdrowej diety również ze względu na jego oczyszczające działanie na organizm.

Właściwości selera naciowego

  • Przyspiesza metabolizm, więc jego spożycie jest bardzo wskazane w trakcie diet odchudzających.

  • Reguluje pracę przewodu pokarmowego zapobiegając zaparciom oraz łagodząc wzdęcia.

  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia wrzodów.

  • Dzięki jego działaniu moczopędnemu zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie.

  • Polecany w zapaleniach dróg moczowych i pęcherza z uwagi na jego działanie antyseptyczne.

  • Wspomaga usuwanie kwasu moczowego, leczenie stanów zapalnych dróg moczowych oraz rozpuszczanie kamieni nerkowych.

  • Zmniejsza wchłanianie cząstek złego cholesterolu do krwiobiegu, redukując ryzyko występowania chorób układu krążenia.

  • Pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu, ponieważ jest on pokarmem alkalizującym.

  • Sprawdza się w leczeniu stanów zapalnych.

  • Ma właściwości hipotensyjne, czyli obniżające ciśnienie krwi.

  • Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, co ma wpływ m.in. na zapobieganie rozwojowi nowotworów.

Selerowy detoks

Anthony Whillam, jako autor bestsellera o właściwościach soku z selera naciowego, stworzył światowy ruch selerowy i wprowadził modę na picie tego soku. Globalny ruch selerowy jest prawdziwą rewolucją w przywracaniu zdrowia, a włączenie soku z selera naciowego do diety to świetny sposób na odtruwanie organizmu, czyli oczyszczanie go z toksyn.

Dowiedziono, że picie soku selerowego może być pomocne przy walce z wieloma dolegliwościami i schorzeniami takimi jak: zaparcia, wzdęcia, problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała, a nawet borelioza, nadciśnienie, cukrzyca, migreny i bóle głowy, depresja, nowotwory, zapalenia skóry, egzema, łuszczyca, infekcje pęcherza moczowego, choroby autoimmunologiczne i neurodegeneracyjne oraz inne.

Chociaż seler dobrze komponuje się z innymi warzywami lub owocami, np. z ogórkiem, cytryną, jabłkiem, kiwi czy pomarańczą, w kuracji selerowej polecane jest picie czystego soku selerowego, nie połączonego z niczym, ponieważ w taki sposób można uzyskać najwięcej właściwości uzdrawiających.

Kuracja selerowa polega na piciu około 500 ml soku selerowego ta czczo, 30 minut przed śniadaniem. Sokiem tym można zastąpić poranną kawę lub herbatę, zyskując przy tym niewspółmierne korzyści dla zdrowia swojego organizmu. Kurację selerową dobrze jest stosować przez co najmniej miesiąc, chociaż pozytywne zmiany mogą być widoczne już po kilku dniach.

Jak wyciskać sok z selera naciowego?

Przed wyciskaniem soku z selera należy rozdzielić łodygi i skrócić końce (około 1,5 cm), a następnie dokładnie umyć seler pod bieżącą wodą. Liście i łodygi selera czasami są gorzkie, ale to również tej charakterystycznej goryczce zawdzięcza on swoje prozdrowotne właściwości. Potem należy przygotować odpowiednie urządzenie do wyciskania soku z naci, sokowirówka nie sprawdzi się w tym przypadku zbyt dobrze. 

Do kuracji selerowej przyda się wyciskarka wolnoobrotowa, która pozwala zachować wszystkie witaminy i składniki mineralne podczas wyciskania. Przy wyciskaniu soku z selera naciowego najlepiej się sprawdzi pozioma wyciskarka wolnoobrotowa, na przykład model Rhino Byzoo. Plusem jest nie tylko duża wydajność, ale również łatwość czyszczenia, co jest bardzo ważne przy codziennym użytkowaniu. Aby ułatwić pracę wyciskarce, szczególnie przy wyciskaniu większej ilości włóknistych warzyw takich jak seler naciowy, dobrze jest poprzecinać łodygi na nieco krótsze kawałki. Ponieważ sok z wyciskarki wolnoobrotowej długo zachowuje swoją świeżość, taki sok z selera można przygotować sobie nawet na 2-3 dni i przechowywać go w odpowiednich chłodniczych warunkach (można również wspomóc się pojemnikami zamykanymi próżniowo). 

Życzymy smacznego i na zdrowie!

Udostępnij ten post

Napisz komentarz