5 sposobów na kalafiora z urządzeniami Instant
Kalafior to pyszne i zdrowe warzywo sezonowe, ale jego ciągłe gotowanie jako dodatek do obiadu może szybko znudzić. Jego delikatny smak sprawia, że daje on duże pole do popisu w różnorodnym zastosowaniom kulinarnym. Dodatkowo to niskowęglowodanowe warzywo, którego użycie jest zasadne w wielu dietach eliminacyjnych takich jak bezglutenowa, ketogeniczna czy low-carb. Jeśli wejdziesz w posiadanie garnka gotującego pod ciśnieniem Instant Pot, możesz w ekspresowym tempie wyczarować przeróżne dania z użyciem kalafiora. Przechodzimy więc do konkretów i przedstawiamy bazę pomysłów, w tym 5 przepisów na kalafiora w garnkach gotujących Instant Pot.
1. Kalafior duszony w aromatycznych przyprawach
Dzięki garnkowi Instant Pot możesz stworzyć pyszne danie z duszonym kalafiorem o ciekawym smaku i aromacie. Dzięki trybowi gotowania pod ciśnieniem (Pressure Cook) kalafior mocno nasyci się smakami dodanych przypraw. Możesz zastosować dowolną mieszankę ziół i oleju do zamarynowania go lub skorzystać z naszej gotowej propozycji rodem z kuchni hinduskiej.
Kalafior gotowany w sosie curry
SKŁADNIKI
- 1 cały kalafior bez łodygi i liści
Na marynatę:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku posiekane
- 1 łyżka suszonej pietruszki
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka curry
Na sos:
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula pokrojona na 8 kawałków
- 2 główki czosnku
- 1 szklanka wody (lub jeśli dysponujesz bulionu warzywnego)
- 1 łyżeczka soli1 łyżeczka papryki (słodkiej lub chilli)
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
INSTRUKCJE
- Wymieszaj wszystkie składniki marynaty, aż dobrze się połączą. Dobrze umyj kalafiora i rozsmaruj marynatę na całej jego powierzchni.
- Umieść wewnętrzny garnek ze stali nierdzewnej w pojemniku Instant Pot®. Wybierz tryb podsmażania trybem Saute i ustaw czas na 10 minut. Dodaj olej i poczekaj około minuty, aż się rozgrzeje. Wrzuć cebulę i cały czosnek i podsmażaj do miękkości. Dodaj pozostałe składniki sosu: sól, paprykę, sok z cytryny i olej. Dobrze wymieszaj, a następnie naciśnij przycisk Cancel, aby zakończyć gotowanie.
- Umieść ruszt na dnie garnka Instant Pot®, 1 szklankę wody, a następnie umieść na nim kalafior. Zamknij i zablokuj pokrywę Instant Pot®. Upewnij się, że uchwyt uwalniania pary jest ustawiony w pozycji zamkniętej. Naciśnij przycisk Pressure Cook, aby wybrać tryb gotowania pod ciśnieniem i wybierz poziom ciśnienia High (wysoki), ustaw czas na 3 minuty. Gdy gotowanie dobiegnie końca, naciśnij przycisk Cancel i pozwól, aby ciśnienie naturalnie spadało przez około 3 minuty. Odblokuj pokrywę, uwolnij parę i otwórz pokrywę.
- Bardzo ostrożnie wyjmij kalafior i odłóż na talerz na czas zagęszczenia sosu.
- W Instant Pot® naciśnij Saute i ustaw czas na 10 minut. Pozwól, aby sos się zagotował, a następnie dodaj skrobię kukurydzianą. Wymieszaj, naciśnij przycisk Cancel. Zmiksuj wszystkie składniki sosu za pomocą blendera ręcznego, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Włóż kalafiora do sosu, naciśnij ponownie Saute, przykryj pokrywką i pozostaw do podgrzania przez około 3-4 minuty.
- Podawaj od razu, polewając sosem cały kalafior.
2. Puree z kalafiora
Klasyczne puree niezmiennie kojarzy nam się z ziemniakami. Mniej kalorycznym, a również smacznym zamiennikiem może okazać się puree z kalafiora. Jest nawet szybsze do wykonania, a z pewnością smakowo dopełnić może niejedno klasyczne danie obiadowe z mięsem i surówką. Dzięki podwyższonemu ciśnieniu kalafior szybko się ugotuje, a następnie za pomocą blendera zamienisz go w kremową rozkosz dla podniebienia.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 główkę kalafiora (obrać z liści, umyć i pokroić w duże kawałki)
- 1/2 szklanki mleka lub gęstej śmietany, lub pół na pół
- 2 łyżki masła (1/4 kostki)
- sól
- pieprz ziołowy
- czarny pieprz mielony
- posiekany szczypiorek do dekoracji
INSTRUKCJE
- Włóż kalafiora do garnka wewnętrznego Instant Pot i wlej bulion.
- Zamknij i zabezpiecz uszczelnioną pokrywę. Ustaw tryb gotowania pod ciśnieniem (Pressure Cook) na wysokie ciśnienie (High) na 4 minuty. Po zakończeniu gotowania użyj szybkiego uwalniania pary.
- Przenieś kalafior do robota kuchennego lub blendera. Wlej około jednej trzeciej bulionu z garnka. Zblenduj, aby uzyskać gładkie puree.
- Dodaj mleko, masło, sól i pieprz do blendera. Ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji.
- Podawaj posypane siekanym szczypiorkiem.
3. Pikantne panierowane różyczki kalafiora
Zainspiruj się kuchnią orientalną i przygotuj różyczki kalafiora o wyrazistym, ostrym smaku. Oprócz urządzenia Instant Pot przydatne będzie użycie frytkownicy powietrznej Vortex, lecz możesz również użyć w tym celu tradycyjnego piekarnika (co nieznacznie wydłuży proces i nieco da nieco inny smakowo efekt końcowy). Przepis na przykładowe panierowane „skrzydełka” z kalafiora znajdziesz na stronie Instant Pot-ów pod tym linkiem.
4. Kaszka z kalafiora
Po rozdrobnieniu kalafior może do złudzenia przypominać rodzaj kaszy. To lekka, niskowęglowodanowa alternatywa dla kasz zbożowych. Najpierw należy zetrzeć kalafiora na tarce o drobnych oczkach lub użyć do rozdrobnienia robota kuchennego. Następnie taką kaszkę ugotować w garnku Instant Pot z odrobiną wody i soli na trybie gotowania ciśnieniowego przez 3-4 minuty. Taki kalafiorowy dodatek będzie doskonale komponował się z daniem rybnym!
5. Bezglutenowe pieczywo kalafiorowo-serowe
Takie pieczywo to świetne rozwiązanie dla osób na diecie ketogenicznej lub niskowęglowodanowej. Ma więcej wspólnego z podpłomykami niż tradycyjnym pieczywem, ale z pewnością doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs czy sałatek.
SKŁADNIKI
- 1/2 średniej wielkości kalafiora pokrojonego na różyczki
- 4 łyżki mąki kokosowej
- 1 1/2 szklanki startego sera mozzarella
- 1/4 łyżeczki drobno mielonej soli morskiej
- 2 łyżki masła 2 duże jajka ubite
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 2 łyżki świeżej bazylii pokrojonej w paski (opcjonalnie)
INSTRUKCJE
- Włóż kalafior do blendera lub robota kuchennego i pulsuj, aż powstanie tekstura przypominająca kaszę. Ugotuj kalafiora w niewielkiej ilości posolonej wody.
- W dużej misce wymieszaj mąkę kokosową, 3/4 szklanki mozzarelli, 2/3 szklanki ugotowanego ryżu kalafiora i sól morską. Mieszaj, aż dobrze się połączą.
- W rondelku rozpuść 1 łyżkę masła. Do miski z mieszanką kalafiora dodaj jajka, śmietanę i roztopione masło. Mieszaj, aż składniki dokładnie się połączą i nie pozostaną żadne grudki.
- Posmaruj dno naczynia wewnętrznego szybkowaru pozostałym masłem. Włóż powstałą masę i za pomocą łyżki uklep na płasko na dnie garnka. Po wierzchu posyp czosnkiem i pozostałą mozzarellą.
- Przykryj i zablokuj pokrywę, ale pozostaw uchwyt uwalniania pary w pozycji odpowietrzania. Wybierz tryb wolnego gotowania (Slow cook) na 2 godziny i 30 minut lub do momentu, aż brzegi się zarumienią.
- Gdy czas gotowania będzie dobiegał końca, rozgrzej piekarnik do 230°C.
- Po zakończeniu czasu przenieś placek delikatnie na deskę do krojenia i pokrój na 8 równych kawałków. Umieść je na dużej blasze do pieczenia i przenieś do piekarnika. Piecz około 2-3 minuty lub do momentu, gdy ser się lekko zrumieni.
- Wyjmij z piekarnika i przełóż na półmisek do serwowania. Posyp wstążkami bazylii i podawaj na ciepło. Smacznego!
Gorąco zachęcamy do eksperymentowania w kuchni i odkrywania różnych obliczy kalafiora przy użyciu garnka gotującego pod ciśnieniem Instant Pot oraz frytkownic powietrznych Vortex. Gotowanie z użyciem tych innowacyjnych urządzeń pozwoli Ci na zaoszczędzenie czasu i zyskanie nowych smaków w Twojej kuchni. Czas rozpocząć kulinarną podróż z kalafiorem i garnkiem pod ciśnieniem! Po więcej pomysłów na przepisy z użyciem urządzeń Instant zapraszamy na stronę producenta. A po same sprzęty do zakładek z multicookerami Instant Pot oraz frytkownicami Air Fry Vortex.