Banan, pomarańcza, pietruszka, chia - idealny sok na śniadanie.
Klasyczny przepis na sok lub koktajl, który nigdy się nie nudzi. Znajdziecie tu i słodkość pomarańczy i sytość bananów, delikatną gorycz pietruszki, a także coś na ząb – chia, czyli popularne ostatnio nasiona szałwi hiszpańskiej.
Pomarańcze to często spotykany składnik soków, są smaczne, wydajne, wartościowe i dobrze komponują się z zdecydowaną większością warzyw i owoców. W pomarańczach znajdziemy witaminy C, A i z grupy B, sole mineralne i sporą ilość terpenów – związków bakterio- i wirusobójczych, a także rozszerzających naczynia krwionośne, wypływając na lepsze dotlenienie i odżywienie komórek całego ciała. To właśnie dzięki nim sok z pomarańczy jest idealnym składnikiem diety w okresie wzmożonej zachorowalności, a witamina C (np. dodana do soku jako suplement) skuteczniej spełnia swoją rolęw procesach biochemicznych organizmu (a bierze udział w wielu ważnych przedsięwzięciach, jak syntezie kolagenu, hormonów, detoksykacji, odporności, przyswajaniu różnych związków). W pomarańczach znajduje się też kilka dopiero niedawno odkrytych,lecz słabo poznanych substancji działających przeciwnowotworowo, takich jak diomina i autropten. Niech Was nie zdziwi tu także hesperydyna, związek zmniejszający lepkość krwi, zapobiegając w ten sposób udarom i szkodliwym przekształceniom cholesterolu, i całe mnóstwo cennych fitoskładników, chroniącymi organizm przed niekorzystnymi zmianami wynikającymi ze stanów zapalnych czy życia w zanieczyszczonym środowisku. Co istotne, witamina C zwiększa przyswajanie żelaza, co wpływa na zwiększenie wydolności organizmu, a dwie pomarańcze mają tyle wapnia co szklanka mleka – warto zapamiętać!
Banany są szeroko znane jako porasowa bomba – i słusznie! Już średni banan zawiera mniej więcej 420mg tego minerału, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania całego ciała! Potas to elektrolit, jego obecność na błonie komórkówej jest niezbędna do prawidłowego przewodzenia impulsów nerwowych całego ciała. Gdy go zabraknie, mięśnie przestają prawidłowo pracować. A serce to mięsień. Pozytywną rolę potas odgrywa również w obrębie przewodu pokarmowego, a także układzie krwionośnym, wspomagają dotlenianie mózgu, a uczniowie, którzy w codziennej diecie mieli banana 3x dziennie, znacznie lepiej radzili sobie w trakcie egzaminów. Średni owoc zawiera tyle magnezu, co garść orzechów, więc można powiedzieć spokojnie, że banany poprawiają też pamięć, koncentrację i uczucie spokoju. Owoc-ideał! Do tego grzechem byłoby nie wymienić bananów jako źródła zdrowej energii i tryptofanu, aminokwasu, z którego w organizmie wytwarzana jest serotonina - hormon szczęścia.
Pietruszka znana i stosowana jest od tysiącleci. Zarówno liście, jak i korzenie wykorzystywane są w ludowej medycynie tyleż samo, zarówno jako wzmacniający składnik codziennej, zdrowej diety, a także jako naturalne lekarstwo na szereg dolegliwości. Pietruszka jest bogata w prowitaminę A (konieczna do zachowania dobrego wzroku, a zwłaszcza wyraźnego widzenia po zmierzchu), żelazo, witaminę C, wapń, magnez, potas. Korzeń stosowany jest w leczeniu wzdęć, zapaleniu pęcherza oraz dolegliwościom reumatycznym. Natka łagodzi bóle miesiączkowe dzięki rozkurczowemu działaniu na mięśnie miednicy, obniża ciśnienie, odświeża oddech, wpływa pozytywnie na gojenie ran, krążenie krwi, problemy z nerkami, układem moczowym, działa rozkurczowo na mięśnie macicy, antyseptycznie i na układ moczowy i trawienny, a uderzeniowa dawka żelaza w połączeniu z wysoką zawartością witaminy C (dzienne zapotrzebowanie zaspokaja już 1 łyżka listków) wspiera walkę z anemią, a wywar jest polecany na problemy z prostatą. Korzeń pomocny jest przy obrzękach, działa moczopędnie.
Nasiona chia to także pokarm znany od wieków. Stanowił podstawę diety mieszkańców Ameryki Południowej, już przez Azteków uważany był za jeden z pięciu najważniejszych pokarmów. Stanowią obfite źródło kwasów tłuszczowych Omega C i Omega 6, a w dodatku występują one w nasionach w optymalnych proporcjach. Znajdziemy w nich także długołańcuchowe nienasycone trójglicerydy, które pomagają zmniejszać złogi cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Nasiona szałwi hiszpańskiej to także nieocenione źródło witamin, antyutleniaczy i minerałów, a także źródło łatwo przyswajalnego białka i błonnika. Na długo zapewniają uczucie sytości, a potrafią zaabsorbować 12 razy więcej wody, niż same ważą. Wspomagają prawidłowy wzrost (bogate źródło wapnia) i regenerację tkanek, polecane są także dla diabetyków, gdyż spowalniają wchłanianie cukrów, stabilizując tym samym ich poziom we krwi.
Składniki:
2 pomarańcze
dojrzały banan
duży pęczek pietruszki
łyżeczka nasion chia
Wyciśnij pomarańcze, banana i pietruszkę w wyciskarce wolnoobrotowej. Dodaj do soku łyżeczkę nasion chia i pozostaw na kwadrans, aż nasiona napęcznieją. Smacznego!