Czym zastąpić cukier
Cukier jako środek uzależniający jest na jednym z pierwszych miejsc zaraz po papierosach i alkoholu. Dodawany jest praktycznie do wszystkich produktów i jest on spożywany przez całe otoczenie od niemowląt po osoby starsze. Skutki nadmiernego spożywania cukru to oczywiście wszystkim znana próchnica. Jest jednak jeszcze wiele innych dolegliwości związanych z jego spożyciem:
- pobudza produkcjię kwasów prowadzących do podrażnienia śluzówki żołądka i powstawania wrzodów
- zaburza równowagę fizjologiczną flory bakteryjnej, co może doprowadzić do różnego rodzaju grzybic
- zaburza mineralizacje kości
- przyczynia się do powstawania zaparć
- zakwasza organizm
- powoduje niedobory witamin i minerałów (w procesie trawienia cukru pobierane sa duże ilości tych składników)
- doprowadza do nadpobudliwości, braku koncentracji i senności
Możemy jednak znacznie ograniczyć lub nawet całkowicie wyeliminować spożywanie białego cukru zastepując go naturalnnymi i zdrowymi cukrami. Przykładem zdrowego cukru, którego możemy wykorzystywać do słodzenia naszych dań czy napojów jest na przykład:
MIÓD – z cukrów zawiera głównie glukozę i fruktozę, w jego składzie znajdziemy substancje czynne tj enzymy i substancje bakteriostatyczne, jak również pewną ilość składników mineralnych i witamyn z gr. B. Miodu niepowinniśmy jednak podgrzewać do temperatury wyższej niż 50ºC, słodząc nim herbatę lepej odczekać aż ona przestygnie.
RODZYNKI – przed dodanie najlepiej je zalac gorącą wodą i odczekać aż zwiększą swoją objętość. Najlepiej je używać do osłodzenia owsianki, deserów lub ciast i ciastek. Można je dodawać do sałetek owocowych lub dla przełamania smaku w sałatkach warzywnych.
DAKTYLE – podobnie jak rodynki,, suszone daktyle lepiej zalać wcześniej gorącą wodą. Można z nich równiez zrobić pyszny syrop daktylowy, którym możemy słodzić naprawdę wszystko. Wystarczy do blendera dać szklanke daktyli (do blendera wrzucamy je dopiero po namoczeniu), szklanke wody i łyżke soku z cytryny. Taki syrop możemy przechowywać w lodówce ok 3 tyg.
BANANY – jest to kolejny owoc, który ma w sobie dużo cukrów i idealnie dosładza nam koktajle, owsianki czy ciastka.
SUSZONE OWOCE – jest to świetny sposób na zdrowe i słodkie przekąski. Suszone owoce zawierają w swojej mniejszej objętości większe ilości cukru.
Z cukrami należy uważać jednak w każdej postaci. Te pochodzenia naturalnego są dla nas znacznie zdrowsze, ale cały czas są to cukry, które zawierają w sobie dużo kalorii.