Dieta oczyszczająca wątrobę
Wątroba jest niezwykle ważnym narządem, który odpowiada za większość przemian chemicznych zachodzących w naszym w naszym organizmie. Każdego dnia ciężko pracuje przekształcając przeróżne związki, które przyjmujemy w formie jedzenia, leków czy używek. Właśnie dlatego powinniśmy pamiętać o wsparciu naszej wątroby nie tylko codzienną zdrowa dietą, ale również co pewien czas poświęcić jej nieco więcej uwagi i zafundować kurację oczyszczającą.
Przede wszystkim nie szkodzić
Najważniejszym elementem dbania o właściwe funkcjonowanie naszej wątroby jest unikanie czynników szkodliwych, które wpływają na uszkadzanie i zaburzanie funkcjonowania tego narządu. Istotne jest więc unikanie spożywania alkoholu, nadmiernego przyjmowania leków czy niezdrowego jedzenia. Spośród składników diety najgorszy wpływ na wątrobę mają cukry i wysoko przetworzone węglowodany, a nie jak się zwykło uważać, że wszystkiemu winny jest tłuszcz. Szkodliwy wpływ na wątrobę mają również restrykcyjne diety odchudzające, np. wykluczające prawie całkowicie tłuszcze, bazujące głównie na białku i tłuszczach zwierzęcych lub długo trwające monodiety opierające się na jednej wąskiej grupie składników.
Jak dbać o wątrobę
Aby wątroba funkcjonowała prawidłowo należy skupić się na dostarczeniu jej niezbędnych składników w codziennej diecie, takich jak:
- surowe warzywa i owoce bogate w błonnik i składniki odżywcze,
- soki/koktajle będące najlepiej przyswajalnym źródłem nie tylko witamin i minerałów, ale również enzymów, które wspierają pracę wątroby,
- zdrowe tłuszcze roślinne tłoczone na zimno jako dodatek do gotowych dań (oleje najwyższej jakości można uzyskać za pomocą domowej prasy!),
- skiełkowane nasiona,
- naturalne przyprawy takie jak kminek, koperek.
Objawy nieprawidłowej pracy wątroby
Chora wątroba ulec może stłuszczeniu lub innym zaburzeniom funkcjonowania. Kiedy wątroba niedomaga daje o sobie znać poprzez wyczuwalny ucisk pod żebrami i nieprzyjemne kłucie w prawym boku. Innymi symptomami mogącymi świadczyć o niewłaściwej pracy wątroby są:
- spowolniona przemiana materii, skłonność do przybierania na wadze i utrudnione odchudzanie,
- przewlekłe zmęczenie,
- wzdęcia, biegunki lub zaparcia,
- uczucie gorzkiego posmaku w ustach,
- zwiększona ochota na słodycze,
- podwyższone ciśnienie krwi,
- zimna, wilgotna skóra, zwłaszcza rąk,
- nasilenie dolegliwości alergicznych,
- żółty odcień skóry.
Jak wspomóc wątrobę – dieta oczyszczająca
W obecnych czasach wielu z nas, często nawet nieświadomie przeciąża wątrobę, która mimo swoich naturalnych zdolności regeneracyjnych może nie nadążać z neutralizacją szkodliwych związków z zewnątrz oraz produktów przemiany materii. Dlatego raz na jakiś czas warto pomyśleć o jej odtruciu i odciążeniu z nadmiernych zanieczyszczeń. Sposobem na wsparcie prawidłowego funkcjonowania wątroby jest zastosowanie składników diety mające na celu jej odciążenie i przyśpieszenie regeneracji oraz naturalnych procesów oczyszczania.
Zasady diety oczyszczającej wątrobę:
- Należy spożywać więcej niż 3, najlepiej 5-6 mniejszych posiłków w ciągu dnia.
- Posiłki powinny być świeże, poddane krótkiej obróbce termicznej najlepiej gotowane na parze, duszone lub pieczone z dodatkiem olejów roślinnych tłoczonych na zimno.
- Należy unikać smażenia.
- Z diety wykluczyć należy: nabiał (mleko, sery, jogurty), czerwone mięso, produkty z białej mąki pszennej, słodycze i cukier, grzyby, alkohol, kawę i mocną herbatę.
- Dieta powinna zawierać głównie: surowe i gotowane warzywa, zieleninę, kiełki, pełnoziarniste pieczywo, gruboziarniste kasze, świeże ryby, tłoczone na zimno oleje, świeże soki warzywne, świeże i suszone owoce, orzechy, niedużą ilość nasion strączkowych.
Naturalne metody wspierające oczyszczanie wątroby
Kluczowe we wsparciu pracy wątroby jest włączenie do diety naturalnych składników spożywczych i ziołowych, które mogą mieć wręcz lecznicze działanie. Do takich korzystnie wpływających składników zaliczyć możemy:
- sok żurawinowy,
- sok jabłkowy,
- sok grejpfrutowy,
- ziołowe napary np. z mniszka lekarskiego, karczocha, ostropestu, glistnika jaskółcze ziele czy dziurawca, babki płesznik, kopru włoskiego,
- świeżo tłoczone oleje np. z ostropestu plamistego (zawiera sylimarynę), lnu czy czarnuszki.