Infolinia
570 310 000570 320 000
Koszt według stawki operatora
Najczęściej zadawane pytania
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Dipy

2017-04-01
Dipy

Dipy i przekąski to nieodłączny zestaw większości imprez i spotkań przy grillu. Coraz częściej jako przekąskę dajemy zdrowe produkty jak na przykład pokrojone w słupki warzywa. Niestety gorzej wychodzą dipy, ponieważ zazwyczaj mylone są z ciężkimi i niezbyt zdrowymi sosami, które zawierają tłuszcz i robione są na bazie majonezu. Sos o dipu, czy też często spotykanego dresingu różni się konsystencją, formą podania i zawartością tłuszczu. Sosy mają konsystencje płynną i zazwyczaj podaje się je na ciepło do dań obiadowych. Dresing jest nieco gęściejszy niż sos i zazwyczaj podaje się go na zimno z sałatami. Dipy to podstawa kuchni śródziemnomorskiej i mają za zadanie orzeźwić potrawę i dodać jej smakowego charakteru. Dipy ze względu na ich skład są najbardziej zdrowym dodatkiem spośród sosów i dresingów. Robione są głównie przez zblendowanie różnej porcji warzyw z jogurtem naturalnym i przyprawami. Dipy nie tylko poprawiają smak potrawy, ale również wzbogacają nasz posiłek o kolejną porcje warzyw. Można ich używać jako dodatek do przekąsek, w formie pasty, smarowidła na kanapki lub urozmaicenie dania z grilla, są po prostu wszechstronne. Kolejną ich zaletą jest tani i łatwy sposób wykonania, a najfajniejsze jest w nim to, że zawsze się udają. 

A oto kilka przepisów na zdrowe i lekkie DIPY:

Dip dyniowy

1 dynia piżmowa

2 łyżki oliwy z oliwek (lub innego oleju tłoczonego na zimno)

4 cebule dymki

1 łyżeczka cynamonu

50 g masła

1 łyżeczka kolendry

200g jogurtu

½ łyżeczki nasion czarnuszki

Dynię należy pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, cynamonem, oliwą i piec w 200 ºC ok 30 min. Cebule podsmażyć na maśle i wszystko razem zblendować.

Dip buraczany

450g upieczonych buraków

½ szklanki orzechów np. włoskich

2 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżeczki posiekanego koperku

przyprawy

A jeżeli nam się śpieszy oto dipy, które wystarczy ze sobą zblendować.

Dip z ciecierzycy

sok z cytryny

400g odsączonej ciecierzycy

1 ząbek czosnku

5 łyżek oliwy z oliwek

2 cebule dymki

pęczek koperku

1połowa pęczku kolędry

Dip guacamole (najbardziej znany dip)

2 obrane, bez pestki awokado

sok z połowy cytryny

½ połowy czerwonej cebuli

2 pomidory

1 łyżka posikanej kolendry

1 ząbek czosnku

przyprawy

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2017
Zaufane Opinie IdoSell
4.90 / 5.00 967 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-10-04
Polecam
2024-10-02
Bardzo dobrze.
pixel