Infolinia
570 310 000570 320 000
Koszt według stawki operatora
Najczęściej zadawane pytania
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak przechowywać warzywa i owoce

2017-12-21
Jak przechowywać warzywa i owoce

Planowanie zakupów warzyw i owoców

Zimą dostępność warzyw i owoców jest ograniczona. Ale przecież nie znaczy to, że mamy z nich rezygnować. Jednak jak kupować świeże produkty i jak je przechowywać, abyśmy mogli cieszyć się dłużej ich świeżością?
Wszystko zaczyna się od umiejętnego planowania. Przed wyjściem do sklepu najlepiej zrobić listę tego co nam jest potrzebne i co z tych produktów będziemy robić przez najbliższe 4 dni. Warzyw i owoców nie warto kupować zbyt dużo na zapas. Czterodniowy jadłospis do przodu w zupełności wystarczy. Badania dowodzą, że to właśnie te produkty są najczęściej wyrzucane w naszych domach. Warto więc wprowadzić zasadę, że to co kupione było wcześniej jemy wcześniej. Ta sama zasada tyczy się jeżeli dokupujemy kolejne produkty. Wkładając do koszyka następne pomarańcze należy te starsze położyć na wierzchu, aby były zjedzone wcześniej, a nie zostawiać je na dnie i przykrywać świeżymi. Kupując owoce czy warzywa należy zwrócić uwagę by były jak najświeższe i nie miały żadnych uszkodzeń. Każde pęknięcie i zgniecenie będzie miejscem przez, które będą wnikać i rozwijać się bakterie oraz pleśń. Jeżeli kupujemy większe ilości np. marchwi czy jabłek warto co jakiś czas zrobić przegląd i usunąć z nich produkty, które wyglądają już na nieświeże. Dzięki temu unikniemy rozprzestrzenienia się drobnoustrojów na inne sztuki.

Jak przechowywać poszczególne produkty?

Produkty, które nie nadają się do lodówki

  • owoce egzotyczne takie jak: awokado, mango, banany, ananasy
  • jabłka i gruszki
  • ogórki
  • pomidory
  • cukinie
  • ziemniaki
  • cebula

Produkty te przechowywane w lodówce mogą szybciej się zepsuć, a nawet stracić smak i aromat. Najlepiej wszystkie je przechowywać w suchym, przewiewnym miejscu i w warunkach podobnych do tych w których dojrzewają. Owoce egotyczne czy np. pomidory, jabłka położone w słonecznym miejscu szybciej nam dojrzeją i zyskają na swojej słodyczy. Odwrotnie jest z ziemniakami i cebulą. Warzywa te wymagają ciemnych pomieszczeń, ponieważ działanie światła powoduje u nich kiełkowanie. Uwaga! W zielonych skórkach i pędach ziemniaków znajduje się najwięcej toksyn.

Owoce, których należy przechowywać w lodówce

Owoce delikatne:

  • truskawki
  • maliny
  • jagody
  • borówki

Jeżeli chcemy, aby owoce te dłużej wytrzymały po pierwsze nie należy obierać ich z szypułek, ani nie wolno ich myć. Najlepiej przechowywać je w dolnej szufladzie, wyłożone na papierowy ręcznik, który będzie pochłaniał wilgoć. Nie wolno ich zostawiać owinięte foliami lub szczelnie zamkniętych w pojemnikach.

Warzywa, które należy przechowywać w lodówce

- Warzywa zielone

  • brokuły
  • szparagi
  • sałata

Warzywa te lubią niższe temperatury, należy jednak uważać, aby nie znajdowały się w bliskim sąsiedztwie z produktami wydzielającymi etylen (czyli papryką, gruszkami, bananami). Etylen sprawia, że w jego obecności żywność szybciej dojrzewa, żółknie i psuje się.

Produktami, które lubią niższe temperatury i mogą być przechowywane w lodówce lub w innych chłodniejszych miejscach są:

- Marchew i pozostała włoszczyzna

Najlepiej przechowywać je w temperaturze ok 10°C w ciemnym miejscu. Idealnie do tego nadają się piwnice. Większe ilości włoszczyzny możemy również przechować przez zimę w wiadrach zasypane piaskiem. Nie mając piwnicy wystarczy jeżeli będziemy trzymać ją w przewiewnym miejscu. Latem warto odcinać od marchwi nać, gdyż powoduje ona szybsze więdnięcie.

- Cytrusy

Pamiętać należy, aby przed przechowywaniem dokładnie umyć i osuszyć te produkty.

Żadnych warzyw i owoców nie należy przechowywać i owijać w foliowe torebki. Szczelne zamknięcie powoduje skraplanie się pary wodnej i szybsze psucie się żywności. Po za tym produkty nawożone sztucznymi nawozami będące owinięte w folie szybciej zamieniają azotany na szkodliwe azotyny. Najlepiej wyłożyć produkty do specjalnych pojemników czy koszyków

Praktyczne porady

  1. Warzyw i owoców nie przechowujemy razem w jednej szufladzie w lodówce.
  2. Szuflady warto wyłożyć ręcznikami papierowymi, aby wchłaniały nadmiar wilgoci, dzięki temu produkty dłużej utrzymają się świeże.
  3. Owoce delikatne w lodówce wytrzymują ok 2 dni, sałata, rzodkiew i świeże zioła wytrzymują ok 3 dni.
  4. Jabłka i banany poza lodówką wytrzymają nawet do tygodnia.
  5. Cytrusy mogą wytrzymać nam nawet do 2 tygodni.
  6. Czosnek najlepiej przechowywać w formie zaplecionego warkocza, powieszonego w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej.
  7. Podczas przechowywania należy zachować stałą temperaturę.
  8. Jeżeli kupiliśmy zbyt dużo owoców takich jak banany, maliny czy truskawki możemy je spokojnie zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie do przygotowania pysznych lodów.

Osoby, które mają wyciskarki myślę, że nie powinny borykać się z takimi problemami. Robienie soku to najlepsza metoda by wykorzystać nadmiar warzyw i owoców. A pyszny sok jesteśmy w stanie stworzyć z naprawdę przeróżnych połączeń smakowych. Zachęcam do eksperymentowania i odważnego łączenia ze sobą produktów.

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2017
Zaufane Opinie IdoSell
4.90 / 5.00 964 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-10-03
Polecam
2024-09-23
polecam
pixel