Koktajle jako posiłek
Koktajle to nie tylko forma pysznego i zdrowego deseru. Mogą one zastępować także pełnowartościowy posiłek, szczególnie jeżeli znajdą się w nim warzywa i zdrowe tłuszcze. W blenderze wysokoobrotowym możemy zmiksować na gładką masę niemalże każdy produkt. W takiej postaci warzywa, których zazwyczaj jemy zbyt małe ilości, wchłoną i przyswoją się znacznie łatwiej. A ponad to za pomocą odpowienich dodatków mogą smakować o wiele lepiej niż w stałej formie, do tego stopnia że polubić je mogą nawet wybredne dzieci. Przedstawiamy więc pomysły na zdrowe i smaczne warzywne posiłki:
Koktajl z burakiem: marchew, seler, burak, pomidor, papryka, kefir. Koktajl ma delikatnie słodki smak i jest bardzo pożywny.
Koktajl ala chłodnik: ogórki, kefir, czosnek, sól i pieprz – czyli letnia zupa w szklance na szybko.
Marchwilowo-pomidorowy: marchew, pomidor, ananas. Ciekawe połączenie słodko – kwaśne i orzeźwiające.
Zielony koktajl pietruszkowy: garść szpinaku, pęczek pietruszki naciowej, mango, pół awokado, kawałek ananasa, woda.
Cytrusowy koktajl z siemieniem: pomarańcza i grejfrut (wraz z białymi błonami), jarmuż, siemię lniane, miód do smaku.
Koktajl polecany przez Annę Lewandowską: Cukinia, koper włoski, cytryna – to smak bardziej wytrawny z kwaśną nutą, dobrze nawadniający i działający oczyszcająco.
Zielony koktajl mleczny: garść szpinaku, pietruszka korzeń, dojrzały banan, mleko midałowe.
Koktajl z awokado: sok jabłkowy, dojrzałe awokado, sok z cytyrny i limonki – bardzo proste, ale wyjątkowo smaczne i co ważniejsze, sycące połączenie pełne zdrowych tłuszczy.