Infolinia
570 310 000570 320 000
Koszt według stawki operatora
Najczęściej zadawane pytania
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Naturalne składniki na poprawę trawienia

2017-12-29
Naturalne składniki na poprawę trawienia

Świeże soki z warzyw i owoców same w sobie wpływają dobroczynnie na na układ pokarmowy. Okresy wzmożonej pracy naszych narządów trawiennych, takie jak święta i uroczystości, mogą jednak wymagać zastosowania wyjątkowych środków. Najlepiej sięgać wtedy po świeżo wyciskane soki, dbając o odpowiedni dobór składników i dodatków. Cenne okazać się mogą również napary z ziół. Przedstawiamy więc listę produktów, które skutecznie wesprą procesy trawienia.

Składniki soku na poprawę trawienia

  • Ananas - w jego składzie znajduje się enzym - bromelaina, który działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i wspierająco w trawieniu. Świeżo wyciskany sok z ananasa świetnie sprawdzi się więc na spotkaniach rodzinnych i towarzyskich przy suto zastawionym stole.

  • Mniszek lekarski - korzeń ma łagodne działanie przeczyszczające, pobudza do pracy wątrobę i woreczek żółciowy. Liście natomiast wspierają oczyszczanie wątroby i pozbywanie się toksyn z układu pokarmowego. Liście są łatwo dostępne, więc po zerwaniu i dokładnym umyciu śmiało można dodawać je do soków.

  • Fenkuł - sok z bulwy lub herbatka z nasion wspomagają trawienie, łagodzą skutki niestrawności i zgagi.

  • Imbir - pobudza krążenie krwi w obrębie układu pokarmowego oraz zwiększa wchłanianie składników odżywczych. Pobudza pracę pęcherzyka żółciowego jednocześnie chroniąc wątrobę przed toksynami. Sok z dodatkiem korzenia imbiru to nie tylko wyjątkowe właściwości prozdrowotne, ale również pyszny ostrawy smak (należy zaczynać od małej ilości, żeby ustalić najlepsze dla siebie stężenie). Świetnie sprawdzi się w soku z jabłek, marchwi czy pomarańczy oraz w połączeniu ze sproszkowanym cynamonem.

  • Kiwi - zawarte w tym owocu enzymy wspierają naturalny proces trawienia, stosowane w dietach oczyszczających. Sok z kiwi będzie dodatkowo bardzo smaczny, więc sprawdzi się jako pomocnik trawienia dla najmłodszych miłośników soków.

  • Papaja - łagodzi niestrawności w wyniku działalności enzymu - papainy, bardzo zbliżonego do pepsyny, czyli enzymu trawiącego białka wytwarzanego przez nasz żołądek. Sok z papai jest więc istną bombą enzymatyczną.

  • Karczoch - wspiera prawidłowe funkcjonowanie wątroby oraz działa korzystnie w regulowaniu wahań poziomu cukru we krwi w cukrzycy. Świeży karczoch może stanowić ciekawe urozmaicenie świeżo wyciskanego soku.

  • Błonnik - nierozpuszczalny błonnik zawarty w owocach, warzywach i produktach pełnoziarnistych pomaga przeciwdziałać zaparciom, rozwojowi chorób przewodu pokarmowego, a w szczególności jelit. Na wielu wyciskarkach można uzyskać także gęstszy wysokobłonnikowy sok.

  • Mięta pieprzowa - zawiera flawonoidy, które stymulują wątrobę i pęcherzyk żółciowy usprawniając przepływ żółci. Działa rozkurczowo zmniejszając dyskomfort po ciężkostrawnym posiłku oraz działa przeciwwymiotnie niwelując mdłości. Świeża mięta hodowana na domowym parapecie świetnie sprawdzi się jako składnik orzeźwiających, świeżo wyciskanych soków.

  • Nagietek - stymuluje produkcję żółci i w ten sposób wspomaga trawienie tłuszczy. Ma również działanie przeciwzapalne i ściągające, co wspiera regenerację wnętrza przewodu pokarmowego. Płatki kwiatów można wrzucić do wyciskarki bądź sporządzić wywar.

  • Cynamon - działa rozgrzewająco i wiatropędnie, zapobiegając wzdęciom. Sproszkowany cynamon najlepiej dodać do gotowego soku.

  • Rumianek - koi podrażniony żołądek i łagodzi stany zapalne, działa rozkurczowo zmniejszając ból, dyskomfort oraz wzdęcia. Działa korzystnie przy chorobie wrzodowej, chorobie lokomocyjnej i niestrawności. Ma również działanie uspokajające. Stosowany najczęściej w formie naparu.

  • Lukrecja - działa kojąco na błony śluzowe przewodu pokarmowego i łagodzi skurcze jelit. Ma również  działanie oczyszczające oraz delikatnie przeczyszczające. Lukrecja może stanowić bezcukrowy słodzik ze względu na jej wyjątkowo słodki smak, jednak do występującego po niej lukrecjowego posmaku nie wszyscy są w stanie się przyzwyczaić.

  • Kurkuma - zwiększa produkcję i przepływ żółci, polecana osobom po wycięciu pęcherzyka żółciowego, obniża poziom cholesterolu oraz pobudza aktywność insuliny zmniejszając tym samym poposiłkowy wzrost poziomu cukru we krwi. Ze względu na jej silne działanie antynowotworowe dodatek sproszkowanej kurkumy powinien gościć niemalże w każdym przyrządzanym przez nas soku.

  • Koper - nasiona kopru działają przeciwskurczowo eliminując dyskomfort wywołany przez wzdęcia. Najczęściej przyrządzany w formie naparu.

Źródła: P.Crocker: “Wielka Księga Soków”

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2017
Zaufane Opinie IdoSell
4.89 / 5.00 819 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-03-21
Szybko, sprawnie, polecam
2024-03-18
Moje drugie zakupy i znowu super!!
pixel