Infolinia
570 310 000570 320 000
Koszt według stawki operatora
Najczęściej zadawane pytania
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Olej sezamowy dla zdrowia i urody

2017-02-17
Olej sezamowy dla zdrowia i urody

Zacznijmy od tego, że nasiona sezamu doskonale nadają się do pozyskiwania z nich oleju – zawartość tłuszczu w ziarnach wynosi około 50 %. Olej sezamowy znany jest głównie z zastosowań kulinarnych kuchni orientalnej, głównie chińskiej. Dodawany do potraw nadaje im niesamowitego orzechowego smaku i aromatu. Tłoczony na zimno olej z nasion sezamu ma również właściwości zdrowotne, które przekonują do używania go jako dodatek do zdrowych potraw. Olej ten ma szeroką gamę zastosowań i używany jest także w kosmetyce.

Prozdrowotne korzyści spożywania oleju sezamowego:

- Właściwości antynowotworowe – udowodniono, że zawarta w nasionach sezamu sezamolina jest związkiem przeciwutleniającym hamującym rozwój komórek nowotworowych i wyzwalającym ich apoptozę (czyli naturalną śmierć komórek). Ze względu na obecność lignanów, wpływa na regulację gospodarki homronalnej - tym samym zapobiegając nowotworom o podłożu hormonalnym, czli rakowi piersi czy prostaty.

- Profilaktyka chorób układu krążenia – poprzez wyjątkowo wysoką zawartość fitosteroli, tłuszcz sezamowy wpływa korzystnie na gospodarkę lipidową organizmu. Roślinne sterole są związkami, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, tym zamym zapobiegając powstawaniu zmian miadżycowych w naczyniach krwionośnych. Działają także hamująco na rozwój niektórych form raka, np. prostaty.

Sezamolina dodatkowo obniża poziom ciśnienia krwii, działa antyoksydacyjnie i zapobiega tworzeniu się zakrzepów – przez co jeszcze silniej chroni nasz układ krwionośny i resztę orgaznizmu przez chorobami.

- Wzmacnianie układu kostnego – sezam jest jednym z najbogatszych roślinnych źódeł wapnia, stąd osoby mające z różnych względów dietę ubogą w nabiał zdecydowanie powinny zwiększyć spożycie sezamu. W 100g sezamu znajduje się bowiemaż 975 mg wapnia.

Wartości odżywcze oleju sezamowego (w 100 g/jednej łyżce - 13,6 g):

- Witaminy:

Witamina K - 13.6/1.8 µg

Witamina E – 1.40/0.19 mg

- Kwasy tłuszczowe:

nasycone - 14.200/1.931 g

jednonienasycone - 39.700/5.399 g

wielonienasycone - 41.700/5.671 g

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Zastosowanie kosmetyczne

Dodatkowo olej sezamowy stosowany jest do użytku zewnętrznego, głównie w kosmetyce jako składnik różnego rodzaju kremów i specyfików do skóry suchej i wrażliwej. Oprócz tego używany samodzielnie służyć może do masażu, pielęgnacji skóry całego ciała, olejowania włosów czy jako dodatek do odżywiającej skórę kąpieli. Tak szerokie zastosowanie ma ze względu na właściwości oczyszczające, rozgrzewające oraz regulowanie pracy gruczołów łojowych. Olej sezamowy dodawany jest do olejków przeciwsłonecznych, gdyż posiada naturalne właściości filtra ochronnego przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym.  

Alergia

Ziarna sezamu i wytłoczony z nich olej nie dla wszystkich musi być całkowicie zdrowy i nieszkodliwy. Stosunkowo duży procent osób poddatnych na alergie ma objawy również po spożyciu sezamu. Najczęstrzymi objawami alergii pokarmowej są mało typowe dolegliwości takie jak nudności, wymioty, bóle brzucha czy biegunka. Sezam może jednak powodować znacznie poważniejsze objawy. Jest drugim, po orzechach ziemnych produktem mogącym wywiołać zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny. Stąd jego wprowadzanie do diety powinno rozpoczynać się od niewielkich ilości, szczególnie u osób nadwrażliwych alergicznie.

Pokaż więcej wpisów z Luty 2017
Zaufane Opinie IdoSell
4.94 / 5.00 36 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2022-04-14
Błyskawiczna realizacja zamówienia. Solidnie zapakowane. Towar zgodny z zsamówieniem.
2022-04-15
Szybka realizacja zamówienia, bardzo dobry kontakt ze sprzedającym. Zamówiona cześć jest w pełni kompatybilna z urządzeniem, jakość wykonania wydaje sie byc na wysokim poziomie, co do trwałości to okaże sie po dłuższym użytkowaniu.

Dbamy o Twoją prywatność

Nasz Sklep (znajdujący się pod adresem www.mocsokow.pl) przetwarza Twoje dane osobowe zbierane w Internecie, np. adres IP Twojego urządzenia oraz informacje zapisywane za pomocą technologii służących do ich śledzenia i przechowywania, takich jak pliki cookies, sygnalizatory www lub innych podobnych technologii.

Za ich pomocą zbieramy informacje, które mogą stanowić dane osobowe. Wykorzystujemy je w celach analitycznych, marketingowych oraz aby dostosować treści do Twoich preferencji i zainteresowań.

Wyrażam zgodę na korzystanie z technologii automatycznego śledzenia i zbierania danych, w tym z plików cookies, dostęp do informacji na Twoim urządzeniu końcowym i ich przechowywanie oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez firmę Rzeczkowski Malik Top Concept oraz jej partnerów, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności).

Niezależnie od tego, masz również prawo odmówić wyrażenia zgody na korzystanie w Internecie ze wspomnianych wyżej technologii, dostępu do informacji na Twoim urządzeniu końcowym i ich przechowywania oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez firmę Rzeczkowski Malik Top Concept oraz jej partnerów, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności). W tym celu kliknij: „NIE WYRAŻAM ZGODY” bądź dokonaj zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej, z której aktualnie korzystasz (w zakresie plików cookies). Więcej informacji dowiesz się ze strony Polityka dotycząca cookies.

NIE WYRAŻAM ZGODY
ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY
pixel