Olej z czarnuszki wspiera odporność!
Czarnuszka siewna, inaczej nazywana "czarnym kminem” to roślina, której nasiona mają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Czarnuszka była znana już w Starożytnej Mezopotamii i Egipcie i jest stosowana stosowana jako naturalny środek leczniczy do dzisiaj.
Czarnuszka jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych: linolowego, alfa-linolenowego, eikozadienowego, palmitynowego, oleinowego, mirystynowego a także fosfolipidów, flawonoidów i fitosteroli. Zawiera również olejki eteryczne, witaminy A, B1, B3, B6, E, F oraz niezbędne związki mineralne: cynk, selen, magnez, sód, potas, wapń i żelazo. Tłoczony na zimno olej z czarnuszki zachowuje wszystkie składniki prozdrowotne tego nasiona.
Najważniejszym związkiem znajdującym się w oleju z czarnuszki jest tymochinon dzięki któremu ma on działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, a nawet przeciwnowotworowe.
Według badań naukowych, regularne stosowanie oleju z czarnuszki ma wiele korzyści:
- Czarnuszka podnosi poziom hemoglobiny i erytrocytów, jest pomocna w leczeniu anemii ponieważ uzupełniana braki żelaza w organizmie, a także zawiera kwas foliowy, witaminy E, B6 i B12;
- Jest pomocna przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Kwasy tłuszczowe jednonienasycone i wielonienasycone i kwasy omega-3 wykazują działanie przeciwzapalne;
- Hamuje rozwój patogennych bakterii, czyli ma właściwości przeciwbakteryjne;
- Jest polecana przy alergicznym nieżycie nosa: eliminuje swędzenie nosa, katar i ataki kichania;
- Ma właściwości przeciwgrzybicze – hamuje rozwój grzybów, chroniąc przed chorobami skóry;
- Reguluje poziom cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę;
- Potas, zawarty w oleju z czarnuszki obniża ryzyko wystąpienia nadciśnienia;
- Kwasy omega-3 w obniżają poziom „złego” cholesterolu, który ma tendencję do odkładania się w ścianach tętnic;
- Zwiększa odporność na stres;
- Masaż głowy z użyciem oleju z czarnuszki wzmacnia cebulki, poprawia kondycję włosów, zmniejsza ich wypadanie a także wykazuje działanie przeciwłupieżowe.
- Wspiera odporność komórkową organizmu i działa przeciwwirusowo, przeciwdziałając rozprzestrzenianiu się infekcji wirusowej w organizmie.
Wszystkie te właściwości prozdrowotne ma jedynie olej nierafinowany, tłoczony na zimno. Choć można spotkać go na sklepowych półkach, ze względu na utratę właściwości podczas długiego przechowywania warto wyciskać olej w domu. Nie jest to tak trudne, jak mogłoby się wydawać, a daje ogromne korzyści. Do tłoczenia oleju z czarnuszki jak również z innych nasion i orzechów polecamy domową prasę do oleju Yoda.
Jak spożywać olej czarnuszkowy?
Mimo to, że olej z czarnuszki jest bogatym źródłem witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych, jego stosowanie lepiej zacząć od małych dawek. Zalecane spożycie oleju z czarnuszki u dorosłych to 1- 2 łyżki dziennie.
Olej z czarnuszki należy spożywać wyłącznie na zimno, bez obróbki termicznej, która niszczy zdrowe substancje. Można go dodać do napojów (np. soków warzywnych), sałatek, sosów, zup lub spożywać przed posiłkiem. Olej z czarnuszki nie jest zalecany kobietom w ciąży oraz osobom z niedociśnieniem tętniczym.