Pikantny cytrus
Pyszny sok idealny na jesienne szarugi i obniżoną odporność. Znajdziemy w nim mnóstwo antyoksydantów i wzmacniających odporność składników.
Grejpfrut jest niskokalorycznym owocem, a zarazem prawdziwą witaminową bombą. Miąższ jednego owocu dostarcza więcej witamiy C, niż potrzebuje nasz organizm oraz 1/3 dziennej zalecanej dawki na prowitaminę A. Nie sposób też zignorować spore ilości potasu i witamin z grupy B. Grejpfruty regulują poziom cukru i lipidów we krwi (szczególnie czerwone odmiany), obniża poziom cholesterolu (zwłaszcza białe błonki grejpfruta) i reguluje ciśnienie, chroni przed nowotworami i przedłuża młodość. Przyspieszają przemianę materii, ułatwiają spalanie tłuszczów i oczyszczają organizm. Nie należy łączyć spożywania tych owoców z lekarstwami, gdyż zawierają związki reagujące z niektórymi lekami, należy więc zachować kilkugodzinny odstęp przed i po zażywaniu medykamentów.
Cytryny są dobrym źródłem beta-karotenu, witamin z grupy B i E, potasu, żelaza i magnezu. Terpeny zawarte w soku pobudzają wydzielanie śliny i soków trawiennych. Przyspiesza trawienie i także oczyszczanie organizmu, sprzyja dzięki temu odchudzaniu, ale jednocześnie pobudza apetyt. Zapach cytryny pomaga zwalczać ból głowy.
Imbir i jego właściwości lecznicze wykorzystywane są w Azji od setek lat. Rozrzedza krew, podobnie jak aspiryna, nie podrażniając przy tym śluzówki żołądka. Pomaga przy braku apetytu, dolegliwościach żołądkowych, biegunce, bólach brzucha, kolce, niestrawności, chorobie lokomocyjnej, mdłościach (również ciążowych). Wspomoże przy artretyzmie, ochroni przed nowotworami, a przy niektórych rodzajach zmian zmiejszy ich rozmiar (np. przy raku jajnika), działa też przeciwzapalnie. Należy zachować ostrożność przy jednoczesnym przyjmowaniu leków rozrzedzających krew.
Miód dostarcza substancji odżywczych i wzmacnia odporność. Jest znany za produkt biologicznie czysty, nie znajdujemy w nim zanieczyszczeń powietrza, nawet, jeśli pszczoły tworzą go w mieście. Wzmacnia odporność, a także zmniejsza objawy alergii (złwaszcza wielokwiatowy). W zależności od rodzaju miodu właściwości również są inne, przez napotne i obniżające gorączkę – miód malinowy, po choroby układu oddechowego (lipowy), krwionośnego (spadziowy), najlepiej wybrać pasujący nam najbardziej. Warto zapewnić mu miejsce w swojej codziennej diecie.
Składniki:
2 grejpfruty
2 cytryny
plaster imbiru (2-4cm w zależności od wytrzymałości na pieczenie)
łyżka miodu
Wykonanie:
Umyj owoce, obierz ze skórki, rozdziel na kawałki. Wyciśnij na wyciskarce wolnoobrotowej, wrzucając składniki naprzemiennie. Dodaj miód do smaku.