Post owocowo-warzywny czyli Dieta Dąbrowskiej
O diecie dr Dąbrowskiej każdy, kto choć trochę interesuje się zdrowym stylem życia, na pewno słyszał. Warto ją poznać, bo nie dość, że jest bardzo skuteczna, to dodatkowo łatwa i tania w stosowaniu. Dieta Dąbrowskiej składa się zawsze z dwóch etapów. Etap pierwszy uzależniony jest od stanu zdrowia chorego i dolegliwości, które skłoniły do stosowania diety, trwa od kilku do nawet kilkudziesięciu dni. Polega on na ograniczeniu spożywania niektórych produktów, jak mięso, pewne grupy warzyw czy owoców z wysoką zawartością cukru, węglowodanów ze zbóż czy nabiału oraz zjadaniu posiłków o dziennej podaży energii w okolicach 600 kcal. Nie bez powodu dieta ta jest nazywana również postem owocowo-warzywnym, co doskonale oddaje jej charakter. Druga część diety to powrót do większych porcji pokarmu, stopniowe wdrażanie ograniczanych dotąd grup pokarmów, jednak z zachowaniem zdrowych proporcji. Dzięki długości jej trwania nie da się zignorować jedną z jej pomniejszych zalet – a mianowicie zmienia ona dotychczasowy styl odżywiania i eliminuje złe nawyki żywienowe.
Dieta oparta jest na posiłkach z warzyw niskoskrobiowych:
- korzeniowe, np. marchew, burak, seler, pietruszka, rzodkiew
- kapustne, np. kapusta, kalafior, brokuł
- cebulowe, np. cebula, por, czosnek
- dyniowate, np. dynia, kabaczek, ogórki
- psiankowate, np. pomidor, papryka
- liściaste, np. sałata, natka pietruszki, zioła
Równocześnie można spożywać niskocukrowe owoce takie jak: jabłka, grejpfruty, cytryny i niewielkie ilości jagód.
Szczególnie cennymi są soki warzywne zwłaszcza z zielonych części roślin, jak pokrzywa, brokuł, szpinak, szczaw, kiełki czy trawy zbóż. Są one bardziej wartościowym źródłem witamin i innych składników bioaktywnych niż korzenie, posiadają chlorofil, którego budowa chemiczna przypomina hemoglobinę, aktywnie oczyszczają, alkalizują, odtruwają.
Warzywa i owoce można jeść na surowo, w postaci surówek, koktajli z blendera, zwłaszcza wysokoobrotowego, który zwiększa i usprawnia wchłanianie ze względu na lepsze rozdrobnienie pokarmów, jak również na ciepło w postaci zup, warzyw duszonych czy pieczonych. W trakcie trwania kuracji nie wolno spożywać innych pokarmów, jak kasze, chleb czy olej, unikamy także używek, kawy, czarnej herbaty, alkoholu. Do picia woda, soki warzywne, zielona herbata. I koniecznie pijemy duże ilości, dieta ta powoduje intensywne odtruwanie organizmu, należy pomóc mu wypłukiwać toksyny.
Etap drugi diety polega na stopniowym powrocie do "normalnego" odżywiania. Dr Dąbrowska zaleca zmianę nawyków żywieniowych i przejście na zdrową, zbilansowaną dietę, w której postawą będą nie tylko warzywa i owoce z pierwszego etapu diety, lecz także inne owoce i warzywa (w tym rośliny strączkowe), kasze i ziarna, chleb razowy, orzechy i produkty mleczne.
Dieta Dąbrowskiej okazała się skuteczna przy schorzeniach takich, jak:
- osłabiona odporność: częste infekcje bakteryjne, wirusowe, grzybicze, alergie jak katar sienny, czy astma, także nietolerancje pokarmowe, migrena, mięśniobóle, choroby z autoagresji jak gościec reumatoidalny, zapalenie tarczycy Hashimoto, zapalenie wątroby, toczeń trzewny, zespół „suchego oka”, a także choroby skóry takie jak łuszczyca, trądzik, skórna porfiria, sucha skóra, egzema itp.,
- schorzenia neurologiczne: padaczka, udary niedokrwienne mózgu, zaburzenia pamięci, nerwica, pobudzenie, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane,
- choroby endokrynologiczne takimi jak: zaburzenia miesiączkowania, klimakteryczne, niedoczynność tarczycy, guzki tarczycy, wysoka prolaktyna, czy nadmiar estrogenów, torbiele jajników, mięśniaki macicy.
- określone przypadki niepłodności
- choroba zwyrodnieniowa stawów, paradontoza, zaćma, żylaki, wrzody żołądka itp.
- pewne grupy chorób, jak cukrzyca, zespół metaboliczny X, choroba wieńcowa i zakrzepica – tu post owocowo – warzywny również jest możliwy do zastosowania, jednak w warunkach szpitalnych.
Dieta ta składa się wyłącznie z roślin niskoskrobiowych i owoców niskocukrowych, jest również niskoenergetyczna, maksymalnie 800kcal na dzień. Opiera się ona na teorii, że w czasie niedoboru glukozy – paliwa dla mózgu, ciało przestawia się na inny tryb energetyczny, w trakcie którego paliwem stają się zbędne, uszkodzone i zwyrodniałe komórki, tkanki, zakrzepy, guzy, ropnie czy blizny. Niska kaloryczność uruchamia procesy trawienia endogennego – wewnętrzbego. Przestrzeganie zasad diety powoduje również ustąpienie głodu. Szybko można zaobserwować efekty diety: zwiększa się ruchomość stawów, cofają przykurcze, organizm usuwa zbędny śluz n[p. Z zatok (objawem katar), cholesterol powraca do granic normy, tkanki regenerują się, włącznie z chrząstkami stawowymi!
Niepokojące mogą okazać się tzw. kryzysy ozdrowieńcze, inaczej zwane Herxami. Są to objawy podobne do przeziębienia, stan podgorączkowy, katar, biegunka, wymioty, chwilowe pogorszenie cery, mijają w przeciągu kilku dni – jest to skutek uwolnienia zgromadzonych w organizmie toksyn, które przeniknęły do krwi z uszkodzonych tkanek – dzięki piciu, sokom, mamy szansę je usunąć z naszego ciała! Jest to normalny, krótkotrwały objaw, szybko ustęppujący. Dieta przywraca także prawidłowe pH organizmu dzięki pokarmowi alkalizującemu. Dzięki temu nasze tkanki lepiej się mają, są natlenowane, krew skuteczniej krąży w organizmie, z jednej strony odbierając szkodliwe substancje, a dostarczając potrzebnych.
Poniżej znajdziecie przykładowe menu na 7 dni (przepisy zaczerpnięte z książek dr E. Dąbrowskiej):
MENU 7 DNI
Dzień I:
Śniadanie:
- sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: kapusta pekińska, 1/4 pomarańczy, cytryna
- Surówka: seler korzeń, marchew, jabłko, ocet jabłkowy
- Gotowane warzywa: marchew, koperek zielony
- 1/2 grapefruita
Obiad:
- Zupa: cebulowa
- Surówka: sałata zielona, pomidor, cebula
- Surówka: dynia, jabłko, czarna porzeczka, cytryna
- Gotowane warzywa: kalafior w ziołach
- Owoce: jabłko
Kolacja:
- Sok lub inny napój: jabłkowy
- Surówka: biała rzodkiew, jabłko, rodzynki
- Surówka: brokuł, ogórek kiszony, czosnek
- Gotowane warzywa: bigos ze świeżej kapusty
- Dodatek surowych jarzyn: pomidor
Dzień II:
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: biała kapusta, marchew, jabłko, ocet jabłkowy
- Surówka: brukiew, jabłko, rodzynki, zielona pietruszka
- Gotowane warzywa: biała rzodkiew, zielona pietruszka
- Owoce: jabłko
Obiad:
- Zupa: jarzynowa
- Surówka: cukinia, jabłko, rodzynki
- Surówka: tarty kalafior, ogórek kiszony, czosnek
- Gotowane warzywa: buraki czerwone faszerowane
- Owoce: arbuz
Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok pomidorowy
- Surówka: czarna rzepa, jabłko, marchew, zielona pietruszka
- Surówka: kapusta czerwona, 1/4 pomarańczy, cytryna
- Gotowane warzywa: jabłko pieczone faszerowane maliną
- Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony
Dzień III:
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: kabaczek, jabłko, rodzynki
- Surówka: pomidor, sałata zielona, seler stołowy, szczypiorek
- Gotowane warzywa: brokuł gotowany w ziołach
- Owoce: 1/2 grapefruita
Obiad:
- Zupa: bogracz (jarzynowa zakwaszana ogórkiem kiszonym)
- Surówka: pietruszka korzeń, jabłko, marchew, cytryna
- Surówka : papryka, rzodkiewka, cebula, kiszony ogórek
- Gotowane warzywa : kapusta faszerowana warzywami z przecierem pomidorowym - Owoce: jabłko
Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok jabłkowy
- Surówka: por, truskawka, jabłko
- Surówka: czerwone buraki, kiszona kapusta
- Gotowane warzywa: leczo jarskie
- Dodatek surowych jarzyn: papryka
Dzień IV:
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: kiszona kapusta, marchew, jabłko, szczypiorek
- Surówka: brokuł tarty, jabłko, jagody, cytryna
- Gotowane warzywa: cebula, zielona pietruszka
- Owoce: jabłko
Obiad:
- Zupa: pomidorowa
- Surówka: seler korzeń, cebula czerwona, rzodkiewka, szczypiorek
- Surówka:biała rzodkiew, jabłko, koperek zielony
- Gotowane warzywa: szaszłyk warzywny
- Owoce: truskawki
Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok warzywny zakwaszany cytryną
- Surówka: kabaczek, jabłko, truskawki
- Surówka: biała kapusta, marchew, cebula, jabłko
- Gotowane warzywa: mus owocowy z mieszanych owoców
- Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony
Dzień V:
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: kapusta pekińska, 1/4 pomarańczy, cytryna
- Surówka: kabaczek, marchewka, jabłko, ocet jabłkowy
- Gotowane warzywa: marchew, koperek zielony
- Owoce: 1/2 grapefruita
Obiad:
- Zupa: cebulowa
- Surówka: sałata zielona, pomidor, cebula
- Surówka: dynia, jabłko, czarna porzeczka, cytryna
- Gotowane warzywa : kalafior gotowany w ziołach
- Owoce: arbuz
Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok jabłkowy
- Surówka: czarna rzepa, jabłko, rodzynki,
- Surówka: kapusta czerwona, jabłko, truskawka, cytryna
- Gotowane warzywa: puree z korzenia pietruszki z jabłkiem, koperek
- Dodatek surowych jarzyn: kalarepa
Dzień VI:
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: cukinia, czarna porzeczka, jabłko
- Surówka: ogórek świeży, papryka czerwona
- Gotowane warzywa: seler korzeń z koperkiem
- Owoce: jabłko
Obiad:
- Zupa: ogórkowa
- Surówka: buraki czerwone, cebula, ogórek kiszony
- Surówka: biała rzodkiew, jabłko, jagody
- Gotowane warzywa: gołąbki jarski
- Owoce: melon
Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok pomidorowy
- Surówka: brukiew, cytryna, 1/4 mandarynki
- Surówka: brokuł tarty, rzodkiew, czosnek, kiszony ogórek
- Gotowane warzywa: jabłko pieczone faszerowane maliną lub truskawką
- Dodatek surowych jarzyn: pomidor
Dzień VII:
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: dynia, jabłko, rodzynki, sok z cytryny
- Surówka: marchew, jabłko, szczypiorek, koperek
- Gotowane warzywa: kiszona kapusta, zielona pietruszka
- Owoce: 1/2 grapefruita
Obiad:
- Zupa: kalafiorowa
- Surówka: papryka zielona, rzodkiewka, cebula
- Surówka: czerwona kapusta, jabłko, czarna porzeczka, cytryna
- Gotowane warzywa: kabaczek faszerowany warzywami
- Owoce: jabłko
Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok z kapusty kiszonej
- Surówka: czarna rzepa, truskawka, jabłko
- Surówka: seler stołowy, jabłko, sok z cytryny
- Gotowane warzywa: cukinia duszona z jabłkiem, cytryna
- Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony