Słodkie i zdrowe przekąski
Ochota na słodycze
Kto z nas nie miewa ochoty na coś słodkiego, szczególnie w czasach gdy z każdej strony atakowani jesteśmy reklamami często zgubnych dla naszego zdrowia słodyczy. Słodkie przekąski nie zawsze muszą być niezdrowe. Oczywiście ważny jest we wszystkim zdrowy rozsądek, ponieważ nawet zdrowymi przekąskami można się przejeść, a nic na nas tak dobrze nie działa jak umiar. Otóż pomysłów na zdrową, energetyczną i słodką przekąskę znaleźć można całkiem sporo. Nasze zachcianki na słodycze zaspokoić możemy w zdrowy sposób przygotowując: koktajle, soki, suszone owoce, budyń jaglany lub domowej roboty batony musli z ziarnami. Najważniejsze w tych daniach jest to, że bardzo szybko się je robi i w łatwy sposób można je zabrać ze sobą do pracy czy szkoły.
Wszystkie te przekąski mogą zastąpić jeden pełnowartościowy posiłek i mogą być połączeniem owoców, warzyw, nasion i orzechów. Czyli możemy dostarczyć naszemu organizmowi wartości odżywczych z różnych źródeł. Jeżeli chodzi o skład, to do większości tych słodkich przekąsek możemy użyć dokładnie tych samych składników tylko połączonych ze sobą w innej formie.
Koktajle i soki
Koktajle to najprostszy sposób na łączenie różnych składników w najkrótszym czasie. Możemy w nim mieszać warzywa, owoce, ziarna, oleje tłoczone na zimno, suszone produkty, płatki owsiane itp. Dobrze się sprawdza jako pomysł na śniadanie lub w lżejszej formie jako popołudniowa przekąska.
Soki w moim przekonaniu zajmują drugie miejsce w tym rankingu, ponieważ możemy wykonać je ze wszystkich dostępnych warzyw i owoców lecz nie możemy ich łączyć w wyciskarce z ziarnami czy suszonymi produktami. Zaletą ich jest jednak to, że nie zawierają stałego błonnika. Dzięki czemu możemy ich jednorazowo więcej spożyć niż koktajlu. Witaminy zawarte w soku wyciśniętego na wyciskarce wolnoobrotowej są najszybciej przyswajalną przez nas formą. Soki o smaku kwaskowym dobrze gaszą pragnienie, a z większa ilością słodkich owoców szybko pobudzają nas do dalszego działania.
Musli
Musli i batony musli to według mnie najlepsza odpowiedź na niezdrowe batony ze sklepu. Ich smak i forma podania przypadną do gustu każdemu. Szczególnie dla dzieci forma batoników sprawia, że z chęcią po nie sięgają, a my możemy się cieszyć, że dostarczymy im zdrowych cukrów i składników zawartych w ziarnach. Sposób przygotowania takich batoników, również nie wymaga dużego naszego wkładu pracy. Wystarczy zmieszać w dowolnej proporcji ziarna np. słonecznik, pestki dyni, suszone owoce, orzechy, wiórki kokosowe, płatki owsiane z miodem lub rozgniecionym bananem i zostawić zastygnięcia. Drugi sposób przygotowywania batoników polega na pieczeniu ich przez krótki czas, ponieważ do połączenia składników używamy wówczas jajek. Ja wole zdecydowanie wolę tą pierwszą wersje. :)
Owoce to świetny sposób na dostarczenie zdrowych cukrów, należy jednak uważać na ich ilość. Każde cukry w zbyt dużych dawkach mogą powodować np. przybieranie na wadze. Podobnie jest z dodatkiem suszonych owoców. Pamiętajmy, że zawierają one mocno skoncentrowaną porcje cukru w małej ilości. Dlatego dodając je do batonów najlepiej zrezygnować już z dodatkowego dosładzania i uznać owoce za najzdrowszy słodzik.