Sok z kapusty
Sok z kapusty to sok jednoskładnikowy, o bardzo dużej mocy.
Liście kapusty zawierają witaminę U, B1, B2, B6, C, K i prowitaminę A. Witamina U ma działanie przeciw wrzodowe, utrzymuje odpowiedni poziom produkcji soków żołądkowych przez hamowanie lub pobudzanie do ich produkcji, jak i działa bakteriobójczo na H.Pylori. Sokiem z kapusty jesteśmy w stanie w szybki i tani sposób znormalizować całą pracę jelit. Sok ten ma podobne działanie do antybiotyków. Świeży sok z kapusty leczy również trądzik, hemoroidy, katar, grypę, nadciśnienie i wiele innych dolegliwości.
Spożywanie nawet raz w tygodniu takiego soku zapewnia nam wzmocnienie, odporność na działanie czynników chorobotwórczych oraz poprawę pracy całego organizmu.
W smaku jest lekko pikantny, z wyczuwalna przewaga słodyczy. Dla złamania tego smaku można dodać marchewkę, cytrynę lub jabłko.