Soki odkwaszające

Zakwaszenie organizmu jest zjawiskiem bardzo powszechnym wśród ludzi odżywiających się dietą o wysokim stopniu przetworzenia i niskiej zawartości składników odżywczych, w tym mineralnych.
Jest to stan w orgaznizmu, w którym pH tkanek jest zbyt niskie, co sprzyja rozwojowi wielu chorób. Składniki diety o działaniu silnie zakwaszającym to głównie:
- cukier i słodycze
- produkty z mąki oczyszczonej
- mięso i jego przetwory, ryby
- mleko i nabiał
- alkohol, kawa, herbata
- rafinowane oleje
Przeciwdziałać zakwaszeniu organizmu możemy na różne sposoby. Przede wszystkim poprzez zmniejsznie udziału w diecie produktów zakwaszających i zwiększenie ilości produktów alkalizujących. Dodatkowo możemy wspomóc przywracanie i utrzymanie prawidłowego pH tkanek poprzez picie wody o odczynie zasadowym oraz soków czy koktajli z warzyw i owoców o dużej zawartości minerałów zasadotwórczych. Produktami o najwyższym naturalnym pH są:
pH ok. 9: surowy szpinak, brokuł, karczochy, kiełki brukselki, kapusta czerwona, seler, kalafior, marchewka, kiełki zbóż, bakłażan, ogórki, jarmuż, cebula, szparagi, cytryna, limonka, pieruszka naciowa.
pH ok. 8: oliwa z oliwek, sałaty, cukinia, bataty, groszek zielony, kełki lucerny, burak, botwinka, borówki, gruszki, soja, papryka, mango, papaja, figi, daktle, arbuz, kiwi, winogrona.
pH ok 7: jabłka, awokado, pomidory, kukurydza, pieczarki, rzodkiewka, biała rzodkiew, rabarba, ananas, czereśnie, truskawki, morele, melon, brzoskwinie, pomarańcze grejfruty, banany.
Najlepsze właściwości odkwaszające mają te warzywa i owoce w formie surowej, nieprzetworzonej. Dobrym sposobem na ich dostarczenie jest zrobienie soku, który pozwoli na bardzo szybkie i bezproblemowe wchłoniecię się niezbędnych minerałów z przewodu pokarmowego. Stąd nasze propozycje na najzdrowsze odkwaszające soki!
Przepis 1:
garść różyczek brokuła
3-4 rzodkiewki
gruszka
pół cytryny
Przepis 2:
burak
2 marchewki
gaść szpinaku
Przepis 3:
mango
parę liści sałaty np. rzymskiej
pół cukini
pół limonki
Przepis 4:
jabłko
kiwi
pęczek natki pietruszki