Soyabella, czyli pomocnik przy robieniu mleka roślinnego
Mleko roślinne
Mleka roślinne jak wiadomo to zdrowy i dobry odpowiednik popularnego mleka krowiego. Zmianę szczególnie zaleca się w dorosłym wieku, kiedy to zostaje wstrzymana produkcja laktazy, czyli enzymu jelitowego odpowiedzialnego za rozkład cukru mlekowego – laktozy. U większości osób spożywanie mleka krowiego powoduje nieprzyjemne dolegliwości takie jak wzdęcia, biegunki i bóle brzucha. Dlatego też coraz więcej osób dorosłych, a również i dzieci przestawia się na picie tego roślinnego napoju.
Mleko roślinne, bo tak najczęściej jest nazywane, swoją nazwę zapożyczyło od mleka krowiego. Nazwa ta jest jak najbardziej zasadna, ponieważ takie mleko można stosować tak samo jak to od krowy. Możemy dodawać go do kawy, ciast, płatek śniadaniowych, a dodatkowo z większość produktów (np. orzechów, nasion) daje również podobny biały kolor.
Automatyczne robienie mleka roślinnego
Metod robienia mleka roślinnego jest kilka, ale na pewno najłatwiejszą z nich jest użycie Soyobelli. Tutaj po prostu zamykamy nasiona w specjalnym sicie, wkładamy wszystko do dzbanka z wodą i po chwili otrzymujemy pyszne mleko. Dla porównania inną metodą jest na przykład blendowanie nasion z wodą, a następnie powolne odcedzania mleka. Pozostałą pulpę najlepiej jeszcze raz zalać wodą i powtórzyć cały proces. Zajmuję to niestety sporo czasu i naprawdę można się przy tym nieźle ubrudzić.
Używając Soyabelli nie potrzebujemy żadnych dodatkowych naczyń. Wszystkie pojemniczki potrzebne do namoczenia nasion, zrobienia mleka i na koniec do odłożenia całego ubrudzonego sprzętu (tak abyśmy nie zabrudzili blatu) mamy już w zestawie. Wszystko nie zajmuje dużo miejsca, ponieważ wielkością przypomina dzbanek elektryczny na wodę. Również jak obsługa dzbanka na wodę, obsługa Soyabelli jest bardzo prosta. Zawiera jedynie 3 przyciski MILK, MILL i PASTA. Dzięki nim możemy jednak zrobić coś więcej niż samo mleko. Soyabella ułatwia nam również przygotowanie zupy krem, bulionów, past czy mielenie ziaren np. kawy.
Przejdźmy, więc do krótkiego opisu robienia mleka.
W zestawie mamy dwa sitka o większych i mniejszych otworach, jedno pełne sito do mielenia, miarkę, kubek pomocniczy i szczoteczkę do czyszczenia. W dzbanie Soyabelli jednorazowo możemy zrobić od 0,8 l do 1,3 l mleka. Cała praktyczność Soyabelli polega na tym, że łączy ona w sobie blendowanie i filtrowanie. Dzięki ostrzu znajdującym się w sicie, ziarna zostają rozdrobnione, a sito zapewnia uzyskanie płynnej konsystencji.
Robiąc mleko należy odmierzyć odpowiednią ilość nasion/orzechów/ziaren dzięki miarce, a następnie przesypać je do sitka o drobnych oczkach. Sitko wstawiamy do pojemnika pomocniczego i zalewamy wszystko wodą. Każdy produkt np. soja czy orzechy należy moczyć ok. 1-10 godzin. Czas zależy od produktu, musi on jednak dobrze nasiąknąć. Po tym czasie wyciągamy sito z wody i przykręcamy go do korpusu urządzenia. Teraz należy już tylko wypełnić dzbanek odpowiednią ilością wody (można dodać tą w której się moczyły), zamknąć go, włożyć sitko z korpusem, nacisnąć przycisk MILK i czekać na pyszne ciepłe mleko. Program ten podgrzewa zawartość i trwa ok 15 min.
A co jeżeli chcemy zimne mleko? Dla Soyabelli nie stanowi to problemu. Wszystko składamy dokładnie tak samo i naciskamy przycisk MILL. Program ten trwa zaledwie kilka sekund i nie podgrzewa nam zawartości (dlatego warto powtórzyć go ok 5 razy dla dokładniejszego przefiltrowania produktów). Programy należy jednak dobierać odpowiednio do użytego surowca. Do przygotowywania na zimno mleka najlepiej używać orzechów, nasion i pestek, a np. do soi i ryżu lepiej jest stosować program na ciepło. Dla podkręcenia smaku już do sitka możemy dodać np. daktyle lub na koniec do mleka dodać wanilię czy cynamon.
Uwaga!!! W Soyabelli nic się nie marnuje. Pozostałą pulpę z sitka możemy wykorzystać do owsianki lub placków.
Inne funkcje
Zupy
Robienie zupy na Soyabelli to jedynie wymiana sitka na te o grubszych oczkach.
Postępowanie jest identyczne jak przy mleku. Zupy należy robić na programie PASTA. Do sita należy włożyć produkty na zupę, bulion i gotowe. Większe otwory w sicie pozwalają nam uzyskać bardziej esencjonalną konsystencje. Przykładowe składniki na zupę to: brokuł/cebula lub dynia piżmowa/cebula/marchew.
Milenie
W pełnym pojemniku możemy mielić suche ziarna lub robić masło orzechowe i wszelkie inne "smarowidła". Jest to bardzo wygodna metoda, aby otrzymać niewielką ilość finalnego produktu. Jeżeli chcemy zmielić ziarna używamy programu MILL.
Czyszczenie
Całość jest naprawdę bardzo prosta w obsłudze i nie tylko jak to czytamy, ale również i w praktyce. Podobnie jest z czyszczeniem. Należy jedynie pamiętać, jeżeli nie chcemy napracować się przy myciu aby włożyć sitko do pojemnika pomocniczego wypełnionego woda zaraz po użyciu. Woda zapobiegnie zaschnięciu resztek produktu w otworach sitek.
Podsumowując. Soyabella to naprawdę duża pomoc w zdrowej kuchni, dzięki której mleko roślinne może zagościć w naszej diecie na stałe. Urządzenie nie zajmuje wiele miejsca, jest uniwersalne, łatwe i szybkie w obsłudze, a więc zdecydowanie godne polecenia