Wzbogać dietę o jarmuż! - przepisy na soki i koktajle
Jarmuż, jako jedna z najstarszych odmian roślin kapustnych, jest coraz częściej dostępny na sklepowych półkach. Jest smaczny, niskokaloryczny, a jednocześnie bardzo bogaty w niezbędne dla organizmu składniki odżywcze, więc często jest polecany i stosowany w zdrowych dietach odchudzających. W okresie zimowym jarmuż zachowuje wszystkie właściwości smakowe i odżywcze, ponieważ jest to warzywo odporne na mróz. Popularność tego produktu wynika głównie z jego właściwości zdrowotnych.
Wartości odżywcze
Jarmuż jest niskokalorycznym warzywem, które zawiera dużo błonnika, białka, mnóstwo witamin: A, B1, B2, C, E, K oraz składników mineralnych, takich jak magnez, mangan, wapń i potas.
Co więcej, jarmuż zawiera sulforafan - przeciwutleniacz, który przede wszystkim ma działanie antynowotworowe. Wszystkie te związki pomagają w utrzymaniu zdrowia całego organizmu.
Część tych korzyści może być stracona po obróbce termicznej, więc najlepiej spożywać jarmuż surowy. Doskonale nadaje się on do sałatek, zielonych soków lub koktajli.
Przepisy z jarmużu
Soki
Oto kilka przepisów na soki z jarmużem, które można z łatwością przygotować używając wyciskarki wolnoobrotowej np. poziomej Byzoo Rhino, która najlepiej się sprawdzi w wyciskaniu soków z zieleniny.
- Garść jarmużu
- świeży ogórek szklarniowy
- 2 jabłka
- kawałek świeżego imbiru
- Garść jarmużu
- 2 łodygi selera naciowego,
- 2 jabłka
- pęczek natki pietruszki
- 1/4 obranej cytryny lub limonki
- Garść jarmużu
- 1 kiwi
- 2 marchewki
- 2 jabłka
- 1/4 obranej cytryny lub limonki
Koktajle / smoothies
Z jarmużu możemy przygotować również koktajl, używając blendera wysokoobrotowego. Dobrze sprawdzą się modele, w których możemy kontrolować temperaturę napoju, tak aby być pewnym jak najmniejszej utraty składników odżywczych. Taki model to np. Happycall Axlerim Z z termometrem wbudowanym w popychacz.
- Garść jarmużu
- Kawałek świeżego imbiru
- Banan
- 1 szklanka wody
- Miód (opcjonalnie)
Dokładnie umyć liście świeżego jarmużu, wrzucić do blendera (bez grubszych łodyżek) dodać niewielki kawałek obranego imbiru, obrany banan, szklankę wody, dosłodzić miodem, zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Garść jarmużu
- 1/2 mango
- 1/2 banana
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- Miód (opcjonalnie)
Umyty jarmuż wrzucić do blendera, dodać 1/2 pokrojonego mango, pół banana, szklankę jogurtu i łyżeczkę miodu, zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Garść jarmużu
- 1 szklanka mleka roślinnego (np. kokosowego)
- 1/2 awokado
- 1 Banan
- Sok z cytryny
- Miód (opcjonalnie)
Wrzucić do blendera garść umytego jarmużu, połówkę awokado, obrany banan i łyżkę soku z cytryny, łyżeczkę miodu, dodać szklankę mleka roślinnego, zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przekąski
Z jarmużu możemy też przygotować pyszną i zdrową przekąskę. Do przygotowania chipsów z jarmużu posłuży dehydrator, np. Byzoo DH02. Jarmuż najlepiej suszyć w temperaturze nie przekraczającej 50 stopni, żeby nie stracił on swoich właściwości.
Jarmuż dokładnie umyć, oderwać liście od łodyżki i poszarpać na podobne wielkościowo kawałki. Doprawić solą, suszoną papryką, polać oliwą lub innym olejem tłoczonym na zimno i wymieszać. Liście ułożyć na tacach dehydratora i suszyć przez około 6 godzin aż do uzyskania charakterystycznej dla chipsów chrupkości.
Mimo to, że jarmuż zawiera mnóstwo składników odżywczych, nie powinien on być spożywany w nadmiernych ilościach przez osoby cierpiące na kamienie nerkowe oraz przy niedoczynnościach tarczycy.