Jak najlepiej nawodnić organizm? Nasza propozycja to i-water!
Odpowiednie nawodnienie organizmu jest jednym z najistotniejszych aspektów dbania o nasze zdrowie. Bardzo ważne jest więc zwrócenie uwagi na wybór wysokiej jakości wody. We współczesnych czasach wielu z nas zadaje sobie pytanie, jaka woda będzie najkorzystniejsza dla zdrowia i skąd ją pozyskać?
Cechy wody, która będzie odpowiednia do picia
- Czystość pod względem mikrobiologicznym i toksykologicznym – ten warunek spełnia każda woda uznana za zdatną do picia, w tym również najłatwiej dostępna woda kranowa. Jednakże mikroorganizmy patogenne takie jak bakterie dużo lepiej namnażają się w wodzie o odczynie kwasowym, a zasadowy działa na nie zabójczo.
- Odpowiedni stopień mineralizacji – woda którą spożywamy na co dzień nie może mieć zbyt mało minerałów (jak np. woda stołowa), gdyż może to prowadzić do pogłębiania niedoborów minerałów niezbędnych dla zdrowia. Nie powinna być też zbyt bogata w składniki mineralne (wyjątek stanowią wody lecznicze, których jednak nie należy spożywać w nadmiarze), gdyż w dłuższej perspektywie czasu może prowadzić np. do problemów z nerkami. Ważne natomiast, aby spożywana przez nas na co dzień woda była bogata w pierwiastki ogólnie niedoborowe w naszej diecie takie jak np. magnez.
- Korzystne dla komórek naszego ciała pH zasadowe – ponieważ wszystkie płyny naszego organizmu są lekko zasadowe (czyli posiadają pH powyżej 7), a nasza dieta często dostarcza zbyt wielu składników kwasowych przyczyniając się do zakwaszania organizmu (i w konsekwencji wielu chorób), warto wspomóc komórki w utrzymywaniu prawidłowego stanu dostarczając wody o odczynie zasadowym (alkalicznym).
- Właściwości antyutleniające – woda tak samo jak jedzenie może dostarczać szkodliwych dla naszego zdrowia wolnych rodników utleniających tkanki, przyśpieszających starzenie i degenerację komórek. Dobra dla naszego zdrowia woda powinna więc dostarczać składników antyutleniających o ujemnych wartościach wskaźnika ORP, który jest miernikiem potencjału oksydacyjno-redukcyjnego. Woda zjonizowana posiada odpowiednio wysoką ilość wolnych cząsteczek wodoru przez co posiada właściwości przeciwutleniające służące przeciwdziałaniu szkodliwym skutkom działalności wolnych rodników tlenowych w organizmie.
- Odpowiednio mała wielkość cząsteczek wody – po wypiciu woda ma za zadanie wchłonąć się przez ściany układu pokarmowego, by następnie poprzez błony komórkowe dostać się do wnętrza tychże komórek. Ponieważ cząsteczki wody mają tendencję do tworzenia struktur o różnym stopniu skomplikowania i różnej wielkości, to będą one również zróżnicowane pod kątem łatwości przenikania przez naturalne bariery organizmu. Tak też molekuły o mniejszej i bardziej uporządkowanej strukturze będą znacznie lepiej wchłaniały się, a co za tym idzie skuteczniej nawadniały nasze ciało.
Woda z i-water
Filtr mineralny i-water deoksyduje wodę kranową zamieniając ją w wodę alkaliczną. Odgrywa to kluczową rolę w otrzymywaniu zdrowej i bezpiecznej wody bogatej w składniki mineralne. Picie wody alkalicznej można zatem uznać za skuteczny i efektywny sposób na skuteczne nawadnianie oraz dostarczenie do organizmu niezbędnych minerałów. Ten wysokiej jakości filtr został umieszczony w trzech rodzajach wyjątkowo funkcjonalnych i stylowych butelkach:
- I-Water 380 Classic - mała butelka, bardzo wygodna w podróży, idealna do osób aktywnych lub dzieci, zmieści się nawet w torebce.
- I-Water 600 Classic - butelka w standardowym rozmiarze do codziennego użytku, sprawdzi się w wielu sytuacjach.
- I-Water 1400 Classic - dzbanek do użytku domowego, aby mieć dobrą wodę zawsze pod ręką.
Woda w butelkach i-water otrzymywana jest w procesie jonizacji minerałami, które są umieszczone w specjalnie zaprojektowanym filtrze. Znajdujące się w nim minerały mają postać kulek w czterech różnych rodzajach:
- Kulki magnezowe
- Kulki turmalinowe
- Kulki kryształu górskiego
- Kulki węglowe
Razem tworzą one filtr o kompleksowych właściwościach, który ma zdolność zmiany zwykłej wody kranowej w wodę, która:
- ma odczyn zasadowy o pH powyżej 8,5,
- jest pozbawiona do 99% bakterii,
- dzięki oczyszczającym właściwością węgla jest pozbawiona związków toksycznych
- ma właściwości antyutleniające,
- posiada zmniejszone molekuły wody w wyniku działalności turmalinu
- jest bogata w magnez.