Jak wzmocnić organizm w walce przed wirusami?
Świadome dbanie o zdrowie, w tym o odporność organizmu jest skuteczną bronią w walce z sezonowymi infekcjami.
O odporność naszego organizmu oraz naszych rodzin powinniśmy dbać przez cały rok, ale szczególnie istotne jest to przed jak i w trakcie sezonu jesienno-zimowego, obecnie nazywanego którąś z kolei falą zachorowań wirusowych. Niższe temperatury i kapryśna pogoda sprzyjają łapaniu infekcji wirusowych i bakteryjnych, ale nie jesteśmy wobec nich całkowicie bezbronni, jeśli potrafimy świadomie dbać o swoje zdrowie.
Czym jest odporność?
Przez skrót „odporność” z reguły rozumiemy układ odpornościowy człowieka, który jest bardzo złożonym systemem mającym za zadanie chronić przed dostępem oraz walczyć z intruzami takimi jak wirusy, bakterie, pasożyty, grzyby, związki toksyczne czy nawet nasze komórki nowotworowe. Organizm do ochrony używa do prostych mechanizmów takich jak kaszel, kichanie, kwas w żołądku czy bariera powłok skórnych i śluzówek, ale również układu immunologicznego. W tym celu posiada szereg wyspecjalizowanych struktur (węzły chłonne) mechanizmów (np. stan zapalny, gorączka) i komórek (przeciwciała, komórki żerne krwi, cytokiny czy układ dopełniacza). Za skuteczność działania układu odpornościowego odpowiada przede wszystkim ogólny stan zdrowia organizmu. Jeżeli organizm jest zaangażowany w wiele przewlekłych procesów zapalnych (np. w przebiegu chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca czy choroby układu krążenia), zmaga się z nadmierną ilością pasożytów oraz zatoksycznieniem z używek czy innych szkodliwych związków pochodzących np. z powietrza, czy żywności, to może już nie posiadać wystarczająco dużo zasobów, aby walczyć z kolejnymi intruzami. Stąd, aby pomóc swojemu zdrowiu, najpierw zadbajmy o to, na co mamy realny wpływ, nie tylko poprzez unikanie źródeł potencjalnego zakażenia wirusami czy bakteriami, ale w szczególności poprzez całościowe wzmocnienie organizmu.
Zdrowy styl życia podstawą zdrowego organizmu
Eksperci zajmujący się epidemiologią stale wskazują elementy stylu życia, jako główne czynniki determinujące występowanie najprzeróżniejszych chorób, w tym również chorób zakaźnych. Zacznijmy od tego, jakie są podstawowe błędny wpływające na osłabienie odporności organizmu?
-
Niezdrowa dieta — niedoborowa w składniki odżywcze, z nadmierną kalorycznością i niewłaściwymi proporcjami poszczególnych grup produktów spożywczych.
-
Zaniedbywanie odpowiedniej ilości snu i odpoczynku.
-
Stresujący tryb życia, w tym nadmierne uleganie panice związanej z możliwością złapania infekcji wirusowej.
-
Niewystarczająca ilość aktywności fizycznej, szczególnie siedzący tryb życia.
-
Korzystanie z używek, w tym palenie tytoniu i długotrwałe nadużywanie alkoholu.
Dieta wzmacniająca układ odpornościowy
Każdy z nas mniej więcej kojarzy, czym jest zdrowa dieta, chociaż nie tak wielu potrafi ją stale wprowadzać do swojej codzienności. Spośród ogólnych założeń zdrowego odżywania można wyodrębnić elementy, które w szczególności przysłużą się odporności naszego organizmu. Więc jeśli przejście bez szwanku przez kolejny trudny sezon infekcyjny jest naszym celem, to postarajmy się przestrzegać poniższych zaleceń, które wpłyną wzmacniająco na układ immunologiczny.
-
Postaraj się, aby w Twojej diecie przeważały produkty roślinne, zwłaszcza świeże warzywa i owoce. Dobrym sposobem na zwiększenie ich spożycia są świeżo wyciskane soki oraz koktajle. Pomocne do tych celów będę nasze sprzęty - wolnoobrotowe wyciskarki do soków oraz niezastąpione w zdrowej kuchni blendery. Zadbaj o jak najczęstsze dodawanie do nich zielonych liści takich jak np. szpinak, jarmuż, natka pietruszki, sałaty czy warzywa kapustne, gdyż działają one oczyszczająco i wzmacniająco na komórki krwi. Świeże warzywa i owoce dostarczają również cennych antyoksydantów, czyli związków wspomagających organizm w walce ze stanami zapalnymi.
-
Jedz kiszonki! Najlepiej, aby znalazły się w Twoim jadłospisie każdego dnia, gdyż zawarte w nich probiotyczne bakterie stanowią świetne wsparcie dla naszych naturalnych mechanizmów obronnych. Bardzo duża część układu odpornościowego znajduje się właśnie w naszych jelitach, gdzie bytują pomagające nam bakterie. Odpowiednia flora bakteryjna jelit wzmacnia i stymuluje procesy obronne. Dlatego warto dbać, aby w diecie znalazły się fermentowane warzywa takie jak ogórki czy kapusta oraz naturalne jogurty.
-
Unikaj żywności przetworzonej, która zawiera duże ilości utwardzonych tłuszczy trans oraz cukrów. Są to składniki prozapalne diety, które angażują układ odpornościowy do metabolizowania szkodliwych produktów ubocznych oraz procesów naprawczych. Oczyszczone, rafinowane składniki diety takie jak cukier i biała mąka, nie dość, że nie dostarczają praktycznie żadnych mikroskładników, to jeszcze do ich przetworzenia organizm musi zużywać własne zapasy!
-
Ogranicz spożywanie tłuszczy nasyconych i utwardzonych na rzeczy prozdrowotnych i niezbędnych dla właściwego funkcjonowania organizmu tłuszczy nienasyconych. O tym, jakie oleje najlepiej wpłyną na wzmocnienie odporności, pisaliśmy już w jednym z ostatnich artykułów, do którego odsyłamy po więcej informacji.
-
Pij odpowiednie ilości dobrej jakościowo wody. Jest to podstawą sprawnego oczyszczania organizmu z toksyn i innych szkodliwych związków, przez co niewątpliwie wspiera mechanizmy odpornościowe organizmu. Szczególnie istotne jest pamiętanie o nawodnieniu w okresie jesienno-zimowym, kiedy odczuwamy mniejsze pragnienie niż latem, a jednocześnie zapotrzebowanie może być równie wysokie z racji suchego powietrza w ogrzewanych pomieszczeniach. Takie warunki sprzyjają wysychaniu naturalnych barier organizmu, czyli skóry i śluzówek, przez które po uszkodzeniu łatwiej wnikają patogeny. Odpowiednie nawodnienie jest też niezbędne dla sprawnego działania mechanizmu oczyszczającego śluzówkę dróg oddechowych ze wdychanych drobnoustrojów. Aby nie zapominać o regularnym nawadnianiu, szczególnie przydatna może okazać się butelka filtrująca wodę taka jak I-water.
Jak naturalnie wzmacniać odporność organizmu, również w trakcie choroby
Jeśli pomimo stosowania się do powyższych wskazówek, w wyniku zbiegnięcia się wielu niekorzystnych okoliczności, czujemy się osłabieni lub bierze nas jakieś przeziębienie, to nie należy wpadać w panikę. Jest wiele naturalnych metod, które skutecznie pomogą naszemu układowi odpornościowemu na uporanie się ze wszelkimi wirusami czy innymi patogenami. W celach profilaktycznych, jak i w trakcie trwającej infekcji warto sięgać po naturalne produkty takie jak m.in.:
-
czosnek — znany z właściwości antywirusowych i antybiotycznych,
-
cebula — w formie syropu będzie łagodziła ból gardła oraz kaszel,
-
czarny bez - herbatka z czarnego bzu posiada m.in. właściwości wykrztuśne i udrażniające drogi oddechowe, ale również dostarcza składników mineralnych i antyoksydantów wspierających pracę całego układu odpornościowego,
-
witamina D - dla wspierania odporności niezbędne jest jej dostarczanie przez cały sezon zmniejszonego nasłonecznienia,
-
omega-3 - najlepiej dostarczać je w formie tłoczonych na zimno olejów roślinnych, takich jak olej lniany, olej z czarnuszki czy z konopi (najlepszą ich jakość otrzymamy tłocząc je za pomocą domowej prasy do oleju Yoda)
-
Imbir - jego korzeń zawiera silnie działające olejki eteryczne o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych i wykrztuśnych.