Infolinia
570 310 000570 320 000
Koszt według stawki operatora
Najczęściej zadawane pytania
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Sposoby na oszczędzanie poprzez wybór kuchennych sprzętów

2022-07-12
Sposoby na oszczędzanie poprzez wybór kuchennych sprzętów

Ceny energii elektrycznej nieustanie zwiększają się, dlatego warto pomyśleć o zmniejszeniu jej zużycia zarówno dla dobra naszego portfela jak również naszego środowiska naturalnego. 

Jak więc ograniczyć zużycie prądu w kuchni?

Kuchnia jest tym pomieszczeniem w domu, które bez wątpienia można uznać za najbardziej energochłonne. To miejsce o dużym nagromadzenia sprzętów elektrycznych, z których w większości korzysta się niemal każdego dnia. Dobieranie odpowiednich sprzętów kuchennych, umiejętne korzystanie z nich, a także mądre planowanie posiłków to tylko niektóre sposoby, które mogą przyczynić się do obniżenia kosztów procesu gotowania. Czasami wystarczą niewielkie zmiany codziennych nawyków, a czasem warto pomyśleć o radykalnych zmianach skutkujących oszczędnościami w długoterminowej perspektywie. W niniejszym artykule przedstawiamy rady odnośnie kuchennych sprzętów. Ich odpowiedni dobór wpływa znacząco na późniejszą funkcjonalności miejsca przygotowywania posiłków oraz ewentualne zmniejszenie zużycia energii elektrycznej w kuchni. W kolejnych artykułach czekają na Was sprytne sposoby na oszczędzanie energii podczas użytkowania kuchennych sprzętów oraz oszczędne sposoby na gotowanie obiadów i innych posiłkówWybór energooszczędnych urządzeń do domu

Stojąc przed wyborem sprzętu kuchennego stałej zabudowy, warto zapoznać się z oznaczeniami klasy zużywalności prądu. Często lepiej jest nieco dopłacić za wyższą klasę energetyczną, aby w dłuższej perspektywie czasu zaoszczędzić na rachunkach. Jak więc ograniczyć codzienne zużycie prądu w kuchni? Przede wszystkim mądrze dobierając poszczególne sprzęty, tak aby służyły nam nie tylko swoją funkcjonalnością, ale również energooszczędnością.

Lodówka

Niezbędnym kuchennym urządzeniem jest oczywiście lodówka, która pracuje nieprzerwanie, a więc ciągle pobiera pewne ilości prądu. Nowoczesne lodówki wyposażone są z reguły w technologię no frost oraz sygnalizację zbyt długiego otwierania drzwi, co przekłada się na ich energooszczędność. Należy również dobrze przemyśleć wielkość lodówki, tak aby dostosować ją idealnie do naszych potrzeb. Zbyt duża lodówka będzie niepotrzebnie chłodziła puste półki, a zbyt mała może zostać przeciążona i chłodzić mniej efektywnie przy przeładowaniu.

Płyta grzewcza

Rodzaj płyty grzewczej również nie jest bez znaczenia. Najbardziej ekonomiczne są płyty indukcyjne, gdyż podczas ich używania praktycznie nie zachodzą straty ciepła. Całość energii przekazywana jest bezpośrednio do naczynia, a czas nagrzewania jest minimalny. Mniej oszczędne są płyty ceramiczne i żeliwne, w których rozgrzewanie i straty cieplne i czas rozgrzewania są wyższe. Płyta gazowa będzie oczywiście oszczędnością prądu, lecz ceny gazu również ulegają ciągłym wzrostom. Straty energii cieplnej w kuchence gazowej są dość znaczne, za to czas rozgrzewania dość krótki. Wybór rodzaju płyty grzewczej może być też podyktowany innymi czynnikami, które będą istotniejsze od samego zużycia energii.

Piekarnik — czy jest konieczny?

Tak samo jak w przypadku innych dużych sprzętów gospodarstwa domowego, za wzrostem ceny piekarnika z reguły idzie większa ekonomiczność użytkowania. Funkcja termoobiegu, która jest już niemalże standardem, pomaga na szybsze rozgrzewanie wnętrza piekarnika. Są też dostępne modele z podzieloną na dwie części komorami, które pozwalają na grzanie mniejszej powierzchni w razie potrzeby. Piekarnik jest jednak sprzętem, który nie w każdej kuchni musi okazać się niezbędne. Mała powierzchniowo kuchnia, niewielka ilość użytkowników i brak zamiłowania do pieczenia mogą okazać się przesłankami do zaniechania zakupu pełnowymiarowego piekarnika.

Frytkownica powietrzna Vortex, czyli oszczędniejszy zamiennik piekarnikaAle co w zamian? Czasami przecież najdzie nas ochota na kawałeczek własnoręcznie wykonanego ciasta, chrupiące pieczone warzywa, zapiekankę czy mięsną pieczeń. Z pomocą przychodzi bardzo energooszczędne urządzenie zwane frytkownicą powietrzną (z angielskiego Air Fryer), które z powodzeniem może zastąpić większość funkcji tradycyjnego piekarnika. Liczne testy frytkownic dowiodły, że są to urządzenia, które w znacznie krótszym czasie i z mniejszym zużyciem energii potrafią osiągnąć efekty bardzo zbliżone do tych z użyciem piekarników. Air Fryer nie potrzebuje dodatkowego czasu na rozgrzewanie, tak jak ma to miejsce w przypadku piekarnika. Specjalna technologia cyrkulacji powietrza sprawia, że potrawy są gotowe w znacznie krótszym czasie, osiągając jednocześnie wysoki poziom chrupkości, a to wszystko przy nawet o połowę niższym zużyciu prądu niż piekarnik! Niektóre modele frytkownic od Instant są wyposażone w takie jak w piekarnikach okienko, które względem innych urządzeń tego typu pozwala na podgląd potrawy na żywo bez konieczności otwierania i strat ciepła. Oszczędność przez używanie frytkownic to ciekawy temat, któremu przyglądnęliśmy się już uważniej w jednym z poprzednich artykułów.

Zmywarka

Przy wyposażaniu nowej kuchni już mało kto zastanawia się, czy kupować zmywarkę. To tak duże udogodnienie codziennego życia, że zastanawiamy się jedynie który model i rozmiar wybrać, a nie czy w ogóle. Z punktu widzenia oszczędności wody korzystanie ze zmywarki w zamian mycia ręcznego to bardzo dobry pomysł. Zmywarka jest co prawda kolejnym sprzętem elektrycznym, ale cena naszego czasu spędzanego przy zlewie oraz zużycia innych mediów jak woda i jej ogrzanie też nie są bez znaczenia. Wybierając model zmywarki odpowiedni dla naszych potrzeb, warto więc zwrócić uwagę nie tylko na klasę energetyczną, ale również na czas trwania poszczególnych trybów oraz obecność trybu eco, czyli ekonomicznego.

Inne kuchenne AGD

Ilość i jakość sprzętów tzw. drobnego AGD również przekłada się na zużywanie energii elektrycznej w naszej kuchni. Dobrze jest ograniczyć ilość kuchennych sprzętów do niezbędnego minimum, skupiając się na wyborze tych dobrej jakości oraz o wielu funkcjonalnościach. Pamiętajmy też, że niekoniecznie zawsze trzeba wybierać sprzęt o najwyższej mocy, aby był skuteczny w tym co robi. Ważna jest jakość wykonania, wytrzymałość i efektywność, a jeśli przy tym pobór prądu jest mały, to może być to kolejną zaletą. Przykładowo do robienia soków świetnie sprawdzą się wolnoobrotowe wyciskarki, które pobierają niewielkie ilości prądu przy osiąganiu wyższej wydajności niż sokowirówki. Wysokoobrotowe blendery w parę sekund pracy potrafią zamienić składniki w gładką konsystencję koktajlu, który w zwykłym blenderze miksowałby się znacznie dłużej z gorszym rezultatem dokładności rozdrobnienia. Jeśli zamierzamy suszyć większe ilości owoców czy warzyw to dużo bardziej ekonomicznym rozwiązaniem od uchylonego przez długie godziny piekarnika będzie użycie specjalnie dostosowanego sprzętu suszącego, czyli dehydratora.

Multicookery Instant PotMulticooker Instant Pot Pro

Jeśli natomiast szukamy wielozadaniowego urządzenia, które ułatwi i przyśpieszy codzienne gotowanie, to najlepszym wyborem będzie jeden z serii multicookerów Instant Pot, czyli elektrycznych garnków wielozadaniowych. To urządzenia, które posiadają wiele programów automatycznych, przygotowany w taki sposób, aby oszczędzać nie tylko nasz czas, ale również energię elektryczną. Szczelnie zamykana pokrywa Instant Pot umożliwia korzystanie z funkcji szybkowaru, który gotuje szybciej i bez strat energii elektrycznej. Jedno naczynie wewnętrzne zachęca do robienia dań jednogarnkowych, które są nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale również zdrowe, pyszne i nie wymagają używania dodatkowych sprzętów. Konstrukcja urządzenia zapobiega nadmiernym stratom energii cieplnej, a specjalnie dopasowane programy sprawią, że będziemy gotować dokładnie tak długo, jak dana potrawa potrzebuje. Firma Instant posiada w swojej ofercie również multicookery z dodatkową pokrywą zmieniającą urządzenie we frytkownicę powietrzną (są to modele Instant Pot Duo Crisp i Instant Pot Pro Crisp), której energooszczędne zalety już przedstawialiśmy.

Kuchenka mikrofalowa

To urządzenie w większości domów służące jedynie do podgrzewania posiłków. Pobiera ono dużo prądu, lecz zazwyczaj w krótkim czasie. Jakość potraw po podgrzaniu może jednak pozostawiać wiele do życzenia. Dlatego proponowanym przez nas rozwiązaniem jest również używanie do tego celu garnków elektrycznych Instant Pot. Posiadają one specjalny tryb odgrzewania potraw (Keep Warm), który w naturalny sposób bez użycia mikrofal o dyskusyjnej nieszkodliwości, doprowadzi naszą potrawę do równomiernej preferowanej temperatury bez przywierania. Jeśli domownicy nie mają możliwości zjedzenia posiłku o tej samej porze, to tryb ten może posłużyć za tzw. bemar i utrzymywać temperaturę po jego przygotowaniu jeszcze przez pewien, ustalony przez nas czas.

W następnej części artykułu przyjrzymy się bliżej sposobom na oszczędne korzystanie z kuchennych urządzeń oraz ekonomicznemu podejściu do zdrowego odżywiania.

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2022
Zaufane Opinie IdoSell
4.90 / 5.00 967 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-10-08
Pierwsza klasa, szybka realizacja zamówienia, paczka oklejona czarna folia dotarła bez uszkodzeń. Sprzęt sprawdzony, spelnia oczekiwania.
2024-10-02
Bardzo dobrze.
pixel