Wolnoobrotowe wyciskarki pionowe
Pionowe modele wyciskarek wolnoobrotowych są rozwiązaniem technologicznie nowszym od wyciskarek poziomych. Posiadają one parę istotnych zalet, dzięki którym cieszą się stale rosnącą popularnością. Przypominająca nieco sokowirówki pionowa budowa umożliwia wzrost funkcjonalności urządzenia, w tym: zastosowanie różnych rodzajów i wielkości otworów wsadowych, otrzymywanie różnych gęstości soków czy rozszerzenie możliwości o robienie musów, koktajli, sorbetów czy mlek roślinnych. Zapraszamy więc do naszego zestawienia cech charakterystycznych pionowych wyciskarek wolnoobrotowych.
Wygląd i gabaryty
Fakt zastosowania pionowego mechanizmu wyciskającego przekłada się na wielkość urządzenia i tym samym ilość miejsca zajmowanego na kuchennym blacie. Są to urządzenia nie zajmujące zbyt wiele miejsca, dzięki czemu mogą być trzymane w łatwo dostępnym miejscu, w celu częstego użytkowania. Wyciskarki pionowe niewątpliwie charakteryzują się też szerokim wyborem pod względem wyglądu zewnętrznego, dzięki czemu każdy może znaleźć sprzęt odpowiedni dla siebie i wystroju swojej kuchni.
Wielkość otworu wsadowego
Wśród modeli wyciskarek pionowych można wyróżnić takie o mniejszych i o większych otworach wsadowych. W przeciwieństwie do wyciskarek poziomych dzięki swojej budowie mogą posiadać duży wlot na wkładane warzywa i owoce, których nie trzeba zbytnio rozdrabniać (jabłka mogą wpaść nawet w całości!). W naszej ofercie modelami takimi są Zebra Byzoo, wyciskarki marki Kuvings (modele D9900 oraz B6000+) oraz Biochef (W2 i W4). O zaletach takiego rozwiązania oraz różnicach pomiędzy poszczególnymi modelami o dużych wlotach pisaliśmy już w jednym z poprzednich artykułów, do którego zapraszamy zainteresowanych. Trochę mniejsze otwory wlotowe posiadają modele marki Hurom oraz Muke, w których pomimo potrzeby poświęcenia chwili na pokrojenie składników do wyciskania, zyskujemy sprzęt o najmniejszych gabarytach, który bardzo dobrze radzi sobie z produktami liściastymi. Najnowszym rozwiązaniem marki Hurom jest jednak model H-AI One Stop, który wychodzi naprzeciw oczekiwaniom klientów, którzy szczególnie cenią sobie oszczędność czasu. W wyciskarce tej zastosowano dodatkową komorę wsadową, którą po uzupełnieniu nieco rozdrobnionymi produktami zamykamy i włączamy automatyczny proces wyciskania soku. Jest to również dość ciekawe, a przede wszystkim nowoczesne rozwiązanie, o którym więcej przeczytać można we wcześniejszym artykule.
Wybór klarowności soku
Jest to jedna z podstawowych cech sprzętu wyciskającego soki, którą należy kierować się podczas zakupu. Należy zastanowić się jakie soki preferują przyszli użytkownicy. Niektórzy wolą soki gęstsze i chwalą je sobie nie tylko za smak i konsystencję, ale również za wysoką zawartość korzystnego dla zdrowia błonnika. Taki rodzaj soków otrzymamy w np. w modelu Zebra byzoo czy Kuvings B6000+.
Są jednak osoby, którym w soku przeszkadzać może konsystencja czy wyczuwalne drobinki, a w szczególności dzieci przyzwyczajone do wodnistych soczków i napojów sklepowych. Dla takich osób lepiej sprawdzi się wyciskarka doskonale radząca sobie z oddzielaniem soku od pulpy. Soki klarowne otrzymamy na urządzeniach takich jak wyciskarki marki Hurom serii Alpha oraz One Stop a także najnowszym modelu firmy Kuvings, czylil D9900.
Dla niezdecydowanych są również rozwiązania pośrednie, czyli wyciskarki umożliwiających w pewnym stopniu dostosowywanie gęstości otrzymywanych soków. Np. w wyciskarkach marki Hurom dzięki zastosowanej regulacji wylotu odpadów oraz dwóch rodzajom sitek – do soków klarownych i o większych oczkach do soków gęstych. Również model Zebra Byzoo będzie dobrym rozwiązaniem, gdyż pomimo otrzymywania raczej gęstszych, nektarowych soczków, można z użyciem dodatkowego specjalnie dopasowanego sitka nakładanego na pojemnik na sok wyłapać nadmiar niechcianego błonnika i uzyskać sok o wyższej klarowności.
Dodatkowe możliwości wyciskarek pionowych
Podczas zakupu wyciskarki wolnoobrotowej warto również zainteresować się jej wyposażeniem dodatkowym. Różne modele mają takie elementy albo w ramach standardowego wyposażenia, albo jako wyposażenie dodatkowe, którego możliwość dokupienia od razu jest bardziej opłacalne.
- Otrzymywanie gęstych koktajli i przecierów umożliwiają sitka znajdujące się w zestawach wyciskarek: Zebra byzoo, modeli Hurom, Biochef oraz Muke.
- Dodatkowe siko znajdujące się w zestawie sitek deserowych wyciskarek Kuvings posiada przeznaczenie do produkcji musów, a więc gęstych koktajli na bazie owoców (pozbawionych skórek i pestek) z możliwością dodania np. jogurtu.
- Przystawka (nazywana również sitkiem) do sorbetów to pełny element bez dziurek, w którym wrzucana zawartość jest miażdżona i mieszana. Dzięki temu dodatkowi z mrożonych owoców otrzymać można sorbet, a z orzechów i nasion masło lub mleko. Taka przystawka jest częścią wyposażenia modeli: Zebra Byzoo, wyciskarek Hurom serii Alpha i Biochef, a jako element dodatkowy do dokupienia do modeli Kuvings D9900 i B6000+ (w zestawie sit deserowych) oraz Muke.
- Elementem wyposażenia może być również osobna wyciskarka do cytrusów tzw. squeezer (jak w modelu Hurom HZ Alpha) lub jako wyposażenie dodatkowe modeli marki Kuvings.