Ozonatory - który wybrać?

Opublikowano: 2018-06-15 15:58:00
Kategoria: Czyste powietrze , Porady zdrowotne

Ozonatory - który wybrać?

Ozonatory to urządzenia generujące ozon, czyli wysoko reaktywną formę tlenu. Ozon posiada pewne szczególne właściwości, które mogą zostać przez nas wykorzystane w celach zdrowotnych. Ozon przede wszystkim działa dezynfekująco, czyli przeciwgrzybiczo, bakteriobójczo i wirusobójczo, ale również unieszkodliwia i oczyszcza wiele szkodliwych związków chemicznych czy nieprzyjemnych zapachów. Dzięki temu może posłużyć do oczyszczania powietrza, wody, żywności czy nawet naszej skóry. Ozon może mieć niekorzystne działanie również na ludzki organizm, ale jedynie przy wysokich stężeniach i długiej ekspozycji. Jest on również gazem wyjątkowo nietrwałym. Praktycznie po ok. 2 godz. ozon rozpada się przechodząc całkowicie w normalny tlen O2. Dlatego generatory ozonu o wydajności ok. 500 mg 03 /godz są bezpieczne w stosowaniu. Ze względu, że w warunkach domowych używamy ozonatora zawsze krócej, bo od kilkunastu do kilkudziesięciu minut, to jego działanie jest bardzo bezpieczne.

Zastosowanie ozonu

  • Dezynfekcja pomieszczeń przeznaczonych dla małych dzieci, alergików, osób starszych oraz skłonnych do częstych infekcji.
  • Usuwanie pleśni/grzybów ze ścian.
  • Czyszczenie lodówki i szafek, w których przechowywana jest żywność.
  • Dezynfekcja klimatyzacji.
  • Pozbywanie się nieprzyjemnych zapachów.
  • Walka z insektami czy innymi szkodnikami np. mole.
  • Oczyszczanie żywności, w tym:
  • - warzyw i owoców z pestycydów, fungicydów, azotanów, pleśni i zanieczyszczeń mikrobiologicznych,
  • - mięsa z zanieczyszczeń hodowli przemysłowych takich jak hormony czy antybiotyki,
  • - wody, w celu poprawy jej jakości.
  • Wspomaganie leczenia chorób skóry (ozon pobudza ziarninowanie, odbudowę naskórka i poprawia ukrwienie tkanek, a dzięki właściwościom dezynfekującym przyśpiesza leczenie zakażeń trudno gojących się ran) – poprzez zastosowanie wody lub oliwy ozonowanej.


Rodzaje ozonatorów

Ozonatory wytwarzają ozon w wyniku wyładowań elektrycznych, a elementy uczestniczące w tym procesie mają ograniczoną trwałość czasu użytkowania. Wybór ozonatora zależy więc przede wszystkim od tego, jaki jest nasz główny cel jego zakupu i częstotliwość z jaką planujemy go używać. Jeżeli będziemy używali go głównie do oczyszczania warzyw i owoców, i czas od czasu do ozonowania małych pomieszczeń, to zużywanie ozonu będzie powolne i możemy kupić model tańszy (np. ZY-H103). Jeżeli natomiast zależy nam na częstym i regularnym czyszczeniu pomieszczeń (np. w celach antyalergicznych) to lepiej wybrać model o długiej żywotności (N202C lub N1668). Dodatkowo ozonator może posiadać funkcję jonizacji powietrza (model ZY-H103), która umożliwi poprawę jakości powietrza. Obsługa ozonatorów jest bardzo posta, w modelu ZY-H103 - manualna za pomocą jednego pokrętła. W modelach  N202C i N1668 zastosowano natomiast ekran z programatorem, dzięki któremu możemy ustawić cykle ozonowania większych pomieszczeń. Wszystkie parametry urządzeń ozonujących zebraliśmy dla ułatwienia wyboru w poniższej tabeli.

Model ozonatora Moc Wydajność ozonatora (czas żywotności urządzenia) Wydajność pompy Max. powierzchnia ozonowania Gwarancja

Obsługa

ZY-H103 

z funkcją jonizacji

20W

do 600 mg/h (4 tys. godzin pracy)

emisja jonów ujemnych: 3000000 j/cm3

5 l/min 37 m2 12 mies.

manualna

 N202C

18W

do 500 mg/h (10 tys. godzin pracy)

9 l / min

do 60 m(w trybie jednorazowym) i do 160 m(w trybie cyklicznym).

12 mies.

programowalna, automatyczna

N1668 18W

do 500mg/h (10 tys. godzin pracy)

9 l / min

do 60 m(w trybie jednorazowym) i do 180 m(w trybie cyklicznym).

12 mies.

programowalna, automatyczna


W skład każdego urządzenia wchodzą dodatkowo dwie rurki z krzemowymi kulkami do ozonowania wody (których przeznaczenie można ustalić samodzielnie np. jedna do warzyw i owoców, druga do mięsa).

Udostępnij ten post

Napisz komentarz